U okviru Festivala „Grad teatar“ u Budvi, sinoć je premijerno, pred punim gledalištem odigrana predstava „Magbet“, po delu Viljema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Premijera predstave „Magbet“ predstavlja centralni događaj festivala u Budvi. Publika je s nestrpljenjem čekala premijeru, a o utiscima govore višeminutne ovacije kojima je pozdravljena celokupna ekipa. „Magbet“ je na repertoaru u Budvi i večeras 17.8, kao i 18. i 19.8.

Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, ITAKA Art centrom i Grad teatrom Budva.

U predstavi igraju: Anica Petrović, Nevena Nerandžić,
Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić.

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreograf Amalija Benet.

„Magbet“ će beogradsku premijeru imati 29.9. u Beogradskom dramskom pozorištu, a novosadsku u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu.

Nikita Milivojević, reditelj
„Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu. U procesu rada on je bio jedno istraživanje vezano za snove. Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i posle svega imam jedan veoma dobar utisak nakon premijere. Predstava računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu”.

Povezana vest:  Festival fantastike ovog vikenda u SKC

Gabor Pongo, glumac
„Sam Magbet je dosta komplikovan zato što stvarno pokušava da napravi svet koji je bez zločina i ubistava, ali jednostavno mu isti taj svet to ne dozvoljava. On ne može drugačije, možda misli da može, ali ga stvarnost tera na to da počini sva ta ubistva da bi stigao do svog cilja. Lično sam veoma zadovoljan ovim procesom i zahvalan sam na tome što sam upoznao divne kolege i bio u prilici da radim sa njima”.

Povezana vest:  NOVA MIKSER POZORIŠNA PLATFORMA

Maja Stojanović, glumcia
„Sve glumice u predstavi smo Ledi Magbet i bile jako ponosne i srećne kada smo dobile priliku da je radimo. Podelile smo je po fazama, svaka od nas ima svoju scenu i mislim da je publici bilo jasno kroz koje faze sve prolazi taj lik i šta je sve obuzima. U poslednjoj sceni ona umire u snu i to je povezano sa celim konceptom snoviđenja. Od početka smo se bavili time, prepričavali smo sopstvene snove, onda smo ih slagali kroz improvizaciju. Nismo očekivali ovakvu reakciju, mislim da je publika shvatila sve simbole”.

Povezana vest:  Otvorena izložba BEOGRADicikliraj

Aleksnadar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta
Posle uspešne predstave „Krvave svadbe“, koprodukcije SNP-a i Grad teatra, predstava „Magbet“ koja povezuje čak pet pozorišta, pokazuje koliko je plodonosna saradnja među ustanovama kulture u regionu. Ja se nadam da ćemo ovom saradnjom proširiti mrežu ustanova koje mogu zajedno da sarađuju, a s obzirom na to da Srpsko narodno pozorište ima i druge grane umetnosti,operu i balet, možemo očekivati i nadati se da će se ovakva saradnja proširiti i na druge sektore našeg pozorišta, na zadovoljstvo svih”.

Milena Lubarda, direktorka „Grad teatar“ Budva
“Ogromna je koprodukcija, pet pozorišnih kuća učestvuje u ovoj verziji „Magbeta”. Rad Nikite Milivojevića je poznat budvanskoj publici koja je željna i puna očekivanja što verovatno i njemu povećava tremu i očekivanja jer zna da je u pitanju zahtevna publika. Sudeći po reakcijama publike, mislim da smo napravili odličan projekat i da će ovu verziju „Magbeta“ publika itekako voleti“.

Foto: Dragana Udovičić