„Kulturna istorija Srba“ Jovana Deretića predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda. U knjizi se nalaze predavanja koja je Deretić držao studentima Filološkog fakulteta u Beogradu i Kragujevcu od 1993. do 2001. godine.

Dvadeset godina od smrti autora Laguna objavljuje novo izdanje knjige koja će „biti verni pratilac svima koji krenu na put upoznavanja sa srpskom kulturom jer će u njoj naći mnogo više od činjeničnog znanja o istorijskim događajima i pojedincima. Ona će ih usmeriti ka pulsirajućem središtu srpske kulture čije je damare pažljivo uho istoričara književnosti Jovana Deretića osluškivalo prateći njihovo oglašavanje u dugom trajanju onih procesa koji su oblikovali sudbinu srpskog naroda“, stoji u predgovoru prof. dr Zorice Nestorović.

Povezana vest:  Torbičin „Tartif“ oduševio novosadsku publiku

Podeljena na uvodno poglavlje, srednjovekovnu, narodnu, građansku i modernu kulturu, „Kulturna istorija Srba“ je knjiga od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti.

Doktor Jovan Deretić (1934–2002) bio je istoričar književnosti, dekan i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1962. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je kao redovni profesor predavao Srpsku književnost XVIII i XIX veka, Novu jugoslovensku književnost i Kulturnu istoriju Srba, a tokom stručnog usavršavanja na Univerzitetu u Strazburu započeo je rad na više kasnije objavljenih knjiga. Autor je više značajnih knjiga i studija iz srpske književnosti i pisac jedine celovite istorije srpske književnosti.

Povezana vest:  Turska policija pronašla Pikasovo platno ukradeno u Njujorku

„Kulturna istorija Srba“ u prodaji je od utorka 23. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.