Svečanost, povodom obeležavanja nove 162. sezone Srpskog narodnog pozorišta, koja je bila zakazana za danas, 29. avgusta, pomerena je iz razloga visokog rizika po učesnike i tehniku usled najavljenog lošeg vremena..

Budući da prethodno najavljeno svečano otvaranje sezone, odnosno multimedijalni program u režiji Sonje Petrović, na platou Pozorišta podrazumeva veliki broj umetnika ali i opreme, rukovodstvo SNP-a odlučilo je da će svečanost biti odložena, te će novi datum uskoro biti objavljen.

Nakon 18 premijera, preko četrdeset gostovanja, više od 60 hiljada posetilaca, spektakularnih izvođenja na otvorenom, i početkom infrastrukturnih radova, završena je 161. sezona najstarijeg nacionalnog teatra, sa velikim očekivanjima za narednu.
Na matičnoj sceni u protekloj sezoni odigrano je 156 predstava, Srpsko narodno pozorište je u goste putovalo gotovo 40 puta, a na velika vrata SNP-a ušlo gotovo 70 hiljada ljubitelja teatra.

Povezana vest:  Noć istraživača – Vožnja kroz vreme uz naučne igre i probleme

Naredni spektakl je „Rigoleto“ a naslovnu ulogu će tumačiti naš proslavljeni bariton Željko Lučić 7. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Posebno prepoznatljiv po izvođenju Verdijevih opera, Željko Lučić je svoj profesionalni operski debi imao 1993, kao Silvio u Leonkavalovim Pajacima u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom Ljubavnom napitku, Enrika u Donicetijevoj Lučiji od Lamermura, Žermona u Verdijevoj Travijati, Valentina u Gunoovom Faustu i naslovnoj ulozi u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog.

Povezana vest:  "Nebeska dvorišta" vladike Grigorija predstavljena u Trebinju

Godine 1998. Lučić se pridružio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je pevao širok repertoar, ali je slavu stekao kao verdijanski bariton. Neke od Verdijevih uloga koje je pevao u Frankfurtu su Amonasro u Aidi, Grof Luna u Trubaduru, Ecio u Atili, Monfor u Sicilijanskom večernju, Renato u Balu pod maskama, vojvoda od Notingema u Donicetijevom Robertu Devereu. Lučić je debitovao u Holandskoj operi u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi, a iste godine pevao grofa Lunu u Teatru u Firenci. Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj Đokondi, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u Magbetu i Rigoletu.

Povezana vest:  Uskoro triler kao nijedan do sada: Anonimna

Svi zainteresovani ulaznice mogu pronaći na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: S. Doroški