U okviru takmičarskog programa 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 18. do 23. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i predstave domaćih pozorišta.

U takmičarskom programu učestvovaće tri predstave iz Srbije. Predstavu “Ukradeni princ i izgubljena princeza” Malog pozorišta Duško Radović režirala je Branislava Stefanović, a ova priča, smeštena u Srednje cvetno carstvo, bavi se pitanjem promene drevnog običaja po kome carski tron može da nasledi samo dečak. Pozorište mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, i Udruženje “Sloboda nema cenu” producirali su predstavu “Devojčica sa šibicama” u režiji Sonje Petrović, bajku o devojčici koja u noći uoči Nove godine luta ulicama pokušavajući da proda šibice, ali joj to ne uspeva. Ovaj autorski projekat govori o sudbini zaboravljene i nevoljene dece sa ulice koja su žrtve trafikinga, a od kojih se društvo udaljava paralelno sa kolektivnim gubitkom osećaja empatije. Predstava “Ljubav i violina” Dečjeg pozorišta Subotica”, u režiji Ane Vovčok, predstavlja romsku legendu o ljubavi i smelo otvara dilemu o sebičnosti najuzvišenije naklonosti prema živom biću i umetnosti.

Povezana vest:  13. FESTIVAL STUDENTSKOG FILMA i UK „PAROBROD“ VAM PREDSTAVLJAJU IMAŠ KARTU? KRENI NA FILMOVANJE!

Iz susednih zemalja stižu tri ostvarenja: “Velika tvornica riječi” nastala je u produkciji Pozorišta Mala scena iz Hrvatske i režirala je Morana Dolenc; iz  Dječijeg pozorišta Republike Srpske dolazi predstava “Vuk sa mirisom bobica” u režiji Tamare Kučinović, a iz Mađarske “San vile Mol” Lutkarskog pozorišta Harlekin (režija Reka Suč).

Rusko Pozorište Karabaska predstaviće se ostvarenjem “Tražim dozvolu za život” (režija Evgeny Ibragimov), italijansko Pozorište Zakes izvešće predstavu Pepeljuga (Luana Gramegna), Fondacija Theatre Corsair iz Bugarske izvešće “Priče od papira” (Dimitar Stefanov), francusko pozorište Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais predstaviće se ostvarenjem “SCOOOOOTCH! (Amélie Poirier), produkcija Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije izvešće “Nove cipele” (Jordi Palet i Puig), a Pozorišna kuća Tik Tak Nto iz Grčke će izvesti predstavu “Princeza Ruža i začarani Orao” (Panagiotis Adam).

Povezana vest:  Premijera restaurirane Bečke opere 1. januara 2019. godine

Iz Izraela dolazi ostvarenje “Preko trnja do zvezda” Teatra Koom-Koom (režija: Andrei Urbakh), a iz Indonezije “Priča o metli” pozorišta Bon Puppet ( Angela Dwicahya, Rizki Putri).

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Marijana Petrović, glumica u Malom pozorištu “Duško Radović“ u Beogradu i rediteljka; Viktor Šrajman – ruski i izraelski pozorišni reditelj, glumac, pedagog, kritičar, i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka; i Kliodna Nunan, irska praktičarka umetnosti za decu u najranijem dobu.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Povezana vest:  ŽIVOT I SMRT HEROJA. NEUTRALNOSTI NE MOŽE BITI.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Udruženje Sloboda nema cenu