Knjiga novinara i pisca Momčila Petrovića „Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba“ nastavak je velikog hita „Zanimljiva istorija Srba u 147 priča“.

To je zbirka tematski raznorodnih kratkih i upečatljivih priča iz istorije Srba koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima išta znala. Autor bez zadrške i argumentovano piše o ljudima i događajima koji su od javnosti namerno i sistematski vešto skrivani.

„Ova knjiga je, praktično, drugi tom knjige koja bi se zvala ’Zanimljiva istorija Srba’“, rekao nam je autor povodom izlaska nove knjige. „Prva knjiga, naime, ima 448 strana, ova sada 472, i da su sve priče smeštene u iste korice, bila bi deblja nego šira. Prosto su priče morale da budu podeljene… Još dok sam birao priče za prvi deo, znao sam da će biti i drugog. Ali o tome nisam voleo da govorim, iz sujeverja. Znate ono: ’Kad čovek planira, Bog se smeje…’ U osnovi, sve priče su nastale tokom mog desetogodišnjeg istraživanja, istovetne su po dužini i stilu, i sve imaju istu temu – opisuju manje poznate događaje iz istorije Srba. Ali ako su osnovni ton prvoj knjizi davale priče o događajima i ljudima koji su zaboravljeni, u novoj se više bavim ličnostima i zbivanjima o kojima se svesno lagalo, koji su u zvaničnoj, „školskoj“ istoriji lakirani. Tu su, recimo, priče o porodicama koje su poslednjih stotinak godina uživale i uživaju veliki ugled, a bogatstvo su stekle ropskim radom dece. Ili, uzmimo za primer ono što smo učili o Jovanu Jovanoviću Zmaju: ’Veliki pesnik rodoljubive poezije!’ A kad je trebalo da, kao lekar, pođe u rat, odbio je, a obrazloženje je takvo da ga istoričari književnosti radije prećutkuju… Šta smo mi svih ovih godina znali o tome šta su radili sveštenici pri partizanskim jedinicma? A bilo ih je… Ali, da ne nabrajam.“

Povezana vest:  Čekaju vas martovske čarolije u Zvezdara teatru

Koje su porodice pre sto godina stekle kapital iskorišćavajući decu kao robove? Koji je svetac prodavao novine u Beogradu? Kako se dogodilo da se podižu spomenici mešetarima koji su srpskoj vojsci u Velikom ratu liferovali trule opanke? Šta su sveštenici radili u partizanima? Koji su skandali obeležili komunističku revoluciju? Jesu li se Srbi zaista surovo oslobađali svojih ostarelih članova porodice? Kako je snimanje jednog filma zloupotrebljeno da se u Tekiji sruši crkva? Da li je istina da je legendarni pisac bio saradnik okupatora Beograda u Prvom svetskom ratu?

Povezana vest:  Nesbe u Tarantinovom stilu - "Krv na snegu" u prodaji!

Odgovori na ova pitanja i još mnogo interesantnih otkrića, od kojih su neka iznenađujuća i šokantna, nalaze se između korica ove knjige.

„Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovma čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.