Izložba “Povratak Beogradu” slikara Maneta Šakića otvorena je sinoć, 6. oktobra u Muzeju Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

Mane Šakić je o nazivu izložbe rekao: “Inspiracija je došla od pesme Vaska Pope, po kojoj je posle Enriko Josif napravio muziku. Ja sam u sve to inkorporirao svoje slike. Bio sam dugo u inostranstvu, pa sam se stvarno vratio u Beograd”. Pored slika, koje su uglavnom nastale tokom ove i prethodne godine, publika je mogla da vidi i jedan multimedijalni rad zasnovan upravo na Popinim stihovima i Josifovoj muzici, odnosno pevanju njegove majke Olivere Katarine.

Povezana vest:  Iva Štrljić zakazala novi susret sa svojim čitaocima

Nikola Šuica, istoričar umetnosti,  osvrnuo se na izložene radove Maneta Šakića: “Ova izložba predstavlja jednostavno nazvan, ali prilično intrigantan odnos prema prošlosti. Dvehiljadegodišnja tradicija prikazana je kroz delo sasvim savremenog slikara koji ima iskustvo nove figuracije, pop arta, evropskih oslobađanja u pitanju izraza potrošačke kulture i brzine života. Obraća se nekim slojevima koje je pronašao u strukturama koje su darivali ne nekakvi arheološki nalazi, već moderna književnost 20. veka. Upliv izuzetnog nastupa i glasa naše vedete Olivere Katarine, umetnikove majke, uz stihove Vaska Pope i muziku Enrika Josifa, postaje zapravo lajtmotiv za jedan uzburkani odnos prema istorijskim slojevima”.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images

Izložba “Povratak Beogradu” biće otvorena do 4. novembra.

Povezana vest:  Održana promocija knjige "Sabor junaka" Petra Žebeljana

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Španiju (Madrid), gde živi i radi skoro deset godina. 2009. se vraća u Srbiju gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji “Ozon”.

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

Povezana vest:  16. NOĆ MUZEJA – NOVA MUZEJSKA AVANTURA ZAKAZANA ZA 18. MAJ

Posle nekoliko izložbi, odlazi 2013 godine u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slke mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).