Ovogodišnji 60. Međunarodni filmski festival u Beču „Viennale“ biće održan od 20. oktobra do 1. novembra 2022. godine. Celokupan program festivala biće objavljen 11. oktobra, a prodaja karata počinje 15. oktobra.

Viennale će otvoriti autsrijski film „Vera“, ostvarenje reditelja Tice Kovi i Rajnera Frimela. Film prati ćerku poznatog glumca italijanskih vesterna Đulijana Đeme, Veru Đemu, kroz njen svakodnevni život između površne slave i dubljih žudnji. Kada se nakon saobraćajne nesreće zbliži sa povređenim sinom iz radničke porodice razvija se fascinantna i tragična moralna parabola koja još jednom pokušava da ujedini bogate sa siromašnima, izgubljeno sa nađenim. Činjenica da su protivrečnosti ne samo dozvoljene već i prihvaćene otkriva nežni humanziam filma.

Povezana vest:  Skriveni dragulji Noći muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

„Vera“ će biti prikazana u četiri bioskopa na dan otvaranja festivala, a reditelji, kao i glumci Vera Đema i Danijel de Palma će biti prisutni. Mnogobrojne projekcije, susreti, razgovori i specijalni događaji će biti na programu ovogodišnjeg filmskog festivala u Beču.

Povodom 60. jubileja u oktobru će biti objavljena publikacija „Viennale 60. On Festivals“ posvećena bečkom i drugim filmskim festivalima koja sadrži misli festivalskih stručnjaka u obliku razgovora, intervjua i eseja. Profesionalci iz industrije dele sećanja i iskustva, raspravljaju o prošlosti i sadašnjosti festivala.

Povezana vest:  DVE DECENIJE OD PREMIJERE PREDSTAVE „TESLA ILI PRILAGOĐAVANJE ANĐELA"

Foto: Alexi Pelekanos