Knjiga VITEŠKA AVANTURA S DESPOTOM SETAFANOM Jelene Šuput i Gorane Lemajić osvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman SVE ŠTO (NI)SAM OČEKIVALA Dragane Mladenović osvojio je  treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Biblioteka grada Beograda, Organizacija Prijatelji dece opština Voždovac i Prijatelji dece opštine Zemun prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 32 naslova iz produkcije za 2021. godinu.

U najvećem dečjem žiriju na svetu bilo je 264 učenika iz beogradskih osnovnih škola koji su od januara do juna 2022. godine čitali i ocenjivali knjige za decu domaćih autora.

Povezana vest:  Programi za Dan Narodnog pozorišta

VITEŠKA AVANTURA S DESPOTOM STEFANOM autorki Jelene Šuput i Gorane Lemajić sa ilustracijama Alekse Jovanovića priča je o srednjovekovnoj Srbiji, u kojoj su se odigrali mnogi važni istorijski događaji. Mlađi osnovci otkriće zanimljivosti iz naše prošlosti i zakoračiće pravo u daleki XV vek! Upoznaće se s ličnostima koje su vladale Srbijom u srednjem veku, kao i sa članovima njihovih porodica.

Ovo je druga knjiga iz edicije istorijskih romana namenjenih deci od osam do dvanaest godina, pod nazivom IZABERI AVANTURU, a prva objavljena je Sirmijumska avantura. Knjige iz ove edicije vode mlade čitaoce u uzbudljiv svet istorije i mašte, u kojem će sretati zanimljive, slavne ili sasvim obične ljude iz prošlosti. Dok čitaju, sami će moći da odlučuju o toku svoje pustolovine i da izaberu put koji će ih odvesti do jednog od deset mogućih završetaka.

Povezana vest:  Belef od 16. jula do 8. avgusta "na novom talasu"

SVE ŠTO (NI)SAM OČEKIVALA autorke Dragane Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića druga je knjiga u serijalu o Nini i Maksu namenjenom tinejdžerima. Nakon uzbudljivog proleća provedenog u bakinoj kući s tajnom simpatijom – sedmakom Maksom – Ninu Kovač, junakinju knjige Sve što (ni)sam želela, očekuju leto i Maksov rođendan. Kako je prošao taj dan, prepun nesporazuma, suza i smeha, starih i novih prijatelja i velikih planova za budućnost, čitaoci će saznati iz romana Sve što (ni)sam očekivala. Nedavno je objavljen i treći deo ovog serijala – Sve što (ni)sam promenila.

Autorka je u ovim knjigama uspela da spoji lakoću pripovedanja sa autentičnim uvidom u svet tinejdžera. Njeni junaci suočavaju se sa veoma ozbiljnim izazovima: sticanjem samostalnosti, rešavanjem konflikata sa odraslima i svojim vršnjacima, stvaralačkim procesom, ekonomskom krizom i ekološkim pitanjima.

Povezana vest:  Novi lanac knjižara "Vulkan"

Foto: Kreativni centar