U višestruko nagrađivanom romanu jermenske književnice Narine Abgarjan Sa neba padoše tri jabuke sudbine nekoliko generacija povezuju ljubav i bol, osveta i praštanje, stvarno i čarobno. Puna raskošnih slika, ovo je priča o snazi prijateljstva.

U izolovanom selu visoko u jermenskim planinama, u surovoj lepoti prirode u kojoj život lebdi između stvarnosti i bajke, živi tek šačica ljudi. Njihova jedina veza sa spoljašnjim svetom jeste jedan prastari telegraf, i opasan planinski put koji čak i koze izbegavaju. Dok se bave svakodnevnim poslovima – žetvom, pravljenjem baklava, spremanjem kuća – podržavaju jedni druge u dobru i u zlu, uz razmirice, ogovaranja i smeh.

Povezana vest:  Premijera restaurirane Bečke opere 1. januara 2019. godine

Maran je drevno mestašce, seoce u kom je vreme stalo. Kada je izbio rat, ljudi su bili regrutovani i selo se prepolovilo i uronilo u mrak, glad i hladnoću. Usamljeno, sa dvadeset tri kuće, možda proživljava svoje poslednje godine. Ali ponekad je potrebna samo iskra romanse da se sve preokrene, da se poremeti krhki mir. Jedno malo čudo doneće život i nadu u napušteno mesto.

Česte digresije o istoriji sela, uključujući rat, glad i prirodne katastrofe, i vinjete koje opisuju život seljana produbljuju osećaj za vreme. Prikazi svakodnevnog života, starih kuća i puteva i prelepog, ali podmuklog planinskog pejzaža su živopisni i bujni. Roman obiluje sporednim likovima koji mogu da vide duhove mrtvih ili da osete nadolazeću katastrofu. Ovi natprirodni elementi stvaraju atmosferu onostranosti koja naglašava skoro potpunu izolaciju zajednice.

Povezana vest:  Trijumfalna završnica jedinstvene epske pripovesti - "Bajka nad bajkama: Treća noć" Nenada Gajića u prodaji od 20. novembra

Tri jabuke iz stare jermenske legende bačene su na zemlju sa neba: jedna onome ko je video, druga onome ko je ispričao priču i treća onome ko je slušao i verovao u ono što je dobro. Svet koji Abgarjan stvara nije povlačenje u legendarnu prošlost niti let u fantaziju. Uprkos nevoljama, svet romana ostaje dobrodušan.

Povezana vest:  U prodaji edukativne mozgalice BrainBox

Gardijan je imenovao Narine kao jednu od „najsjajnijih evropskih autora“, a 2016. godine je njena knjiga Sa neba padoše tri jabuke ovenčana prestižnom nagradom Jasna Poljana u kategoriji XXI vek.

„Pročitajte ovu knjigu, pravi je melem za dušu.“ – Ljudmila Ulicka

Sa neba padoše tri jabuke potražite na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.