54. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS svečano su otvorene 01. novembra 2022. u velikoj Sali Kolarčeve zadužbine u organizaciji Centra beogradskih festival – CEBEF.

BEMUS je zvanično otvorila Nataša Mihailović Vacić, sekretar za kulturu Grada Beograda, i  Damir Handanović, direktor CEBEF-a. Otvaranju ovogodišnjeg izdanja najstarijeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji prisustvovao je i šef Kabineta ministra kulture, Branislav Maričić.

Svetska operska zvezda, čuveni velški bas-bariton Brin Terfel, otvorio je muzički deo programa uz festivalski orkestar “Virtuozi”, dirigenta Bojana Suđića i soprana Sofiju Petrović.

Povezana vest:  6. Dani igre u Kinoteci od 25-29. januara

Na otvaranju su bile prisutne brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije.  Program se u prvom delu sastojao iz klasičnog repertora (Vagner, Betoven, Verdi)  a u drugom delu koncerta izvedena su dela iz poznatih mjuzikala („Violinista na krovu“, ,„Mačke“, „Kamelot“, „Jadnici“).

Velški bas-bariton Brin Terfel poseduje izvandrednu karijeru, redovno nastupajući na svetski prestižnim koncertnim scenama i u operskim kućama. Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja. Sofija Petrović sarađivala je sa brojnim orkestrima i operskim kućama širom sveta, a septembra 2022. debitovala je u ulozi Karmen u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Povezana vest:  Svetski bestseler "Stvarni život", ovenčan sa 14 književnih nagrada, u prodaji od 28. decembra

54. BEMUS se održava od 1. do 15. novembra pod sloganom “Zavodljivo… kao muzika!” uz veoma bogat program u širokom stilskom rasponu, od muzike renesanse i baroka do savremenih ostvarenja. Detaljan program može se naći na sajtu bemus.rs.

Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović