U petak, 12 novembra 2022. godine u 12 časova, u Modernoj galeriji Beograd (Strahinjića Bana br. 8), biće organizovano stručno vođenje kroz aktuelnu izložbu – MILENA JNK: DUGA U OBLAKU. Kroz izložbu vodi kustoskinja Ana Popović Bodroža (viši kustos Kuće legata).

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK, bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva. Izložba ‘’Duga u oblaku’’ dešava se povodom prve godišnjice smrti ove značajne srpske i jugoslovenske umetnice, i ostvarena je kroz saradnju Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd.

Povezana vest:  16. NOĆ MUZEJA – NOVA MUZEJSKA AVANTURA ZAKAZANA ZA 18. MAJ

U fokusu ove izložbe je, pre svega, rana faza Milenine njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina. U pitanju su ciklusi “Bele slike”, “Životinje” i “Glave”. Predstavljena dela su deo privatnih kolekcija, a nekoliko dela je iz Legata Milene JNK u Kući legata.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža. Osim radova koje se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu i Muzeja Zepter u Beogradu.

Povezana vest:  Izdavačka kuća Laguna objavila Memoare Mo Jena

Izložba traje do 24. novembra 2022. godine.