Premijera predstave “Valcer poručnika Nidrigena” Miodraga Ilića, u režiji Vladimira Lazića, biće izvedena u ponedeljak, 5. decembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, najavila je danas mnogobrojna autorska i glumačka ekipa u Hotelu Zepter.

Uloge u ovoj drami napisanoj pre skoro četiri decenije igraju – Miloš Đurović, Isidora Građanin, Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Mihailović, Vladimir Vučković/Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Petar Mihailović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić.

Direktorka Drame Madlenianuma, inače rediteljka Ana Radivojević Zdravković, podsetila je da se godinama na repertoaru ove kuće nalaze pozorišni komadi „Žanka“ i „Kazanova protiv Don Žuana“ pisca i prijatelja kuće Miodraga Mije Ilića, a da su ovo njegovo delo razmatrali pre šest godina da postave na scenu.

Povezana vest:  Ne plašim se više! - novo izdanje "Kreativnog centra"

Miodrag Ilić je napisao grotesknu melodramu o jednom izuzetnom pojedincu koji se bori za istinu, a to je kadet i mladi naučnik Tomas Nidrigen.

Radivojević Zdravković je ocenila da je neverovatno da su želeli da uđu u produkciju komada upravo za vreme pandemije korona virusa, a glavni lik je izmislio serum koji isceljuje zarazne bolesti.

Ona je uporedila situaciju sa našim i svetskim teniserom Novakom Đokovićem kome nije dozvoljeno početkom godine da učestvuje na turniru u Australiji jer nije vakcinisan protiv Kovida 19, a protagonista drame prolazi kroz sličnu vrstu nevolje, te je komad dobio novu dimenziju, sa snažnom pričom i dubokom filozofijom.

Povezana vest:  Sladak početak godine uz Bambi

Dramski pisac Ilić je naveo kako je polazišna tačka za pisanje bila kratka vest koju je čitao u novinama 80-ih godina o jednom kadetu koji je odbio da nauči valcer, što je bilo obavezno.

Bez te veštine nije mogao niko od vojske da učestvuje na važnim balovima i svečanostima.

Mija Ilić smatra da je ljubav kao tematika osnova za sva velika književna dela, tako je i u ovoj drami ona težište kroz priču odnosa pojedinca i vlasti.

Povezana vest:  Počinju Dečji dani kulture! Najbolje od domaće i svetske produkcije za decu na velikom popustu!

“Valcer je simbol jedne epohe, smešten krajem 19. veka, i taj raskošni svet plesa bio je neka vrsta privida da je sve lepo i u redu, a besni Francusko-pruski rat, i krvi ima na sve strane. Tako je valcer predstavljao cinizam i istorijsku ironiju. Vrhunski tim glumaca na čelu sa rediteljem Vladimirom Lazićem rade sjajan posao, video sam skoro jednu veliku probu. U ovoj drami nema malih uloga, svako ima svoj prostor da se iskaže, da doprinese priči, radnji, zapletu”, istakao je pisac Ilić.

Foto: M.K./ATA Images