Koncert “Britnove Iluminacije” održan je u subotu 3. decembra 2022. u Sali Beogradske filharmonije. Nastupili su sopran Marija Jelić i kamerni orkestar Srpskog narodnog pozorišta na čelu sa dirigentom iz Italije, maestrom Marčelom Motadelijem. Prvi deo programa sadržao je Britnovu „Jednostavnu simfoniju“ (Simple Symphony, op. 4), a u drugom delu su izvedene čuvene “Iluminacije” Bendžamina Britna, koje se retko izvode na našim prostorima. Koncert je propraćen ovacijama, a u publici su bile brojne ugledne javne ličnosti, između ostalih: akademik Ivan Jevtić, nekadašnja gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović, košarkaški as Igor Rakočević i mnogi drugi.

Povezana vest:  Novi roman Samante Jang od utorka u prodaji

Na ovom koncertu maestro Marčelo Motadeli je po prvi put dirigovao u Srbiji. U svojoj bogatoj biografiji ima zapažene nastupe u operi u Tel Avivu, Rimskoj operi, operama širom Italije, Hrvatske.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, u okviru programske celine Atrium Sessions.

Povezana vest:  Poznati američki pantomimičar Robert Post na P(h)antomfestu u Vranju

Foto: Dušan Milenković/ATA Images