Na međunarodnom Baletskom takmičenju u Fasanu, Baletska škola Nacionalne fondacije iz Beograda, osvojila je sedam medalja.
Treće međunarodno takmičenje u italijanskom gradu Fasanu u regionu Pulja, okupilo je 2. i 3. decembra preko 400 takmičara sa ukupno 143 varijacije klasičnog baleta i numera savremene igre.
Događaj je u Teatru Kenedi okupio brojnu publiku koja se smenjivala, ali uvek do poslednjeg mesta ispunjavala pozorište. Pred žirijem su se predstavile škole iz mnogih gradova Italije, kao i  beogradska Baletska škola Nacionalne fondacije za igru.
Ukupno 14 učenika ove škole ponelo je u kategoriji klasičnog baleta 2 zlatne (Helena Bajić, Dalila Gerera), 3 srebrne (Lucija Grdović, Zoi Jung i Lena Ćulibrk) i 2 bronzane medalje (Ana Jončić i Sava Mijailović). Naše mlade talente su pripremale Ivet Rodrigez i Marija Janković, pedagozi Fondacije, kao i Elek Žolt pedagog Baletske Akademije iz Beča.
Takmičenje se održava u čast pedagoga Joana Josifa Girbe, koji je u Fasanu predavao prvim genracijama igrača i pedagoga koji su stekli zavidnu međunarodnu karijeru. U znak sećanja na vrsnog pedagoga koji je u Fasano stigao sasvim slučajno nakon završene karijere baletskog prvaka u Rumuniji, njegovi učenici, na čelu sa Laurom Valencijano, osmiili su ovo baletsko takmičenje.
U žiriju su ove godine bili baletska zvezda i pedagog Euđenio Burati, baletski igrač i agent najpoznatijih baletskih igrača današnjice Danijele Ćiprijani, direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, direktor Augsburg baleta Rikardo Fernando i baletski pedagog Laura Valencijano.
Foto: NFI
Povezana vest:  Razigraj se uz Lagunu