Predstava „Ljubav u Savamali“, po tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića 10. decembra će imati svoje 50. izvođenje. Nakon četiri godine od premijere ovog komada, glumačka ekipa koju čine Miloš Đorđević, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić/Miona Marković, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović, će se jubilarni put pokloniti publici u Zvezdara teatru.

U svom četvorogodišnjem stažu, predstava je osvojila dve značajne nagrade. Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst, pripala je Ivanu Laliću na 48. „Danima komedije“ u Jagodini, 2019. godine. Na istom festivalu Milan Vasić je osvojio statuetu „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Povezana vest:  Specijalna Vulkan akcija: Platiš 2, čitaš 3 knjige od 27. februara do 9. marta na sajtu vulkani.rs

– Svi veliki, svetski gradovi su svoju snagu i uspeh gradili na multikulturalnosti i različitim etničkim grupama koji su u tkivo grada ugrađivali svoju kulturu, običaje i veštine. Predstava „Ljubav u Savamali” i posle četiri godine od svoje premijere snažno osvetljava put kojim Beograd mora ići u budućnosti. Savamalski „Romeo i Julija”, Ahmed i Sara, su metafora onog najboljeg i naplemenitijeg što Beograd nosi u svom DNK. To su svakako tolerancija, internacionalizam i solidarnost sa onima kojima je potrebna pomoć. Veoma sam ponosan na sjajnu glumačku podelu koja nosi ovu predstavu na veoma uzbudljiv i komunikativan način sve ove godine. Suze i smeh koji se smenjuju kod publike su najlepši kompliment za pisca. – izjavio je Ivan Lalić povodom jubileja „Savamale“.

Povezana vest:  DOBITNIK NAGRADE “MEŠA SELIMOVIĆ” OBJAVLJEN U SRBIJI

Reditelj Darijan Mihajlović se takođe osvrnuo na jublej predstave koju je postavio na scenu 16. novembra 2018. godine.

– Ljubav u Savamali obrađuje večnu temu zabranjene ljubavi u našoj maloj balkanskoj čaršiji. Ovde su prolazili i ostajali, rađali se i živeli, razni mladi ljudi koji su ostavljali trag na širokoj duši ovog grada. Tako je i sa predstavama. Neke se odigraju par puta, neke stotinu, neke traju godinama, kao i Savamala. Publika odluči da voli neku predstavu, a onda je na akterima da uzvrate publici. Predstava za reditelja postoji do premijere, a onda je kao osamostaljeno dete puštamo dalje u život. „Ljubav u Savamali“ jedna je od onih predstava, koja je ozbiljno zrela i odrasla. – istakao je Mihajlović.

Povezana vest:  Novi "necenzurisani" prevod bajki braće Grim

Scenograf za predstavu „Ljubav u Savamali“ je Vesna Popović, kostmograf Lidija Jovanović, dok muziku u ovoj raspevanoj komediji potpisuje Bojan Stojčetović.

„Ljubav u Savamali“ će nakon jubilarne izvedbe 10.12. gostovati u Vukovaru, 15. decembra u Srpskom domu, a u organizaciji Srpskog demokratskog foruma.

Foto: Jakov Simović