U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku svečano je otvorena izložba „Utočište reči, pribežište smisla” autora dr Bogdana Trifunovića čime je započeto obeležavanje 175 godina postojanja Gradske biblioteke Čačak. Svečana proslava i otvaranje izložbe realizuju se kao uvodni program u okviru projekta Čačanska Rodna, Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, a tokom narednih mesec dana ljubitelji pisane reči moći će ovu izložbu da pogledaju besplatno.

Svečano obeležavanje jubileja započelo je Disovim stihovima pesme „Tamnica” u izvođenju Nebojše Dugalića, a potom su se publici obratili državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti Miroslav Petković, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i direktor Biblioteke i autor izložbe Bogdan Trifunović.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović je ovom prilikom istakao da su današnje biblioteke mnogo više od knjiga, jer one nude građanima širok spektar aktivnosti: od podučavanja medijske pismenosti do promovisanja preduzetništva, razvoja malih preduzeća, očuvanja i interpretacije kulturno-istorijskog nasleđa i privatnih istorija lokalne zajednice.

-Biblioteke obezbeđuju pristup znanjima za sve i ne podvajaju ljude. Kao velike istinske otvorene institucije one služe ljudima svih generacija, svih socio-ekonomskih slojeva, etničkih pripadnosti i fizičkih sposobnosti i obezbeđuju najraznovrsnije informacije potrebne za život, učenje, upravljanje i rad. Biblioteke duhovno grade jednu zajednicu i njena su saznajna središta. Biblioteke štite naše pravo na znanje, one su zagovornice svačijeg prava na čitanje, a bibliotekari su posvećenici slobodnog čitanja, učenja i pristupa informacijama. Pomozimo im u toj plemenitoj kulturnoj misiji koja je tako često nevidljiva, a od presudnog je značaja za vitalnost jednog društva – rekao je Ivanović uz napomenu „verujemo da će godina u kojoj će Čačak biti kulturna prestonica Srbije oni to svakako i potvrditi”.

Povezana vest:  Istorijski roman „Caričina kći“ Elen Alpsten u prodaji

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti Miroslav Petković je u svom izlaganju istakao višestruki značaj ovog događaja, jer je on deo brojnih programa kojima će Čačak ove godine obeležiti titulu – Prva nacionalna prestonica kulture Srbije 2023.

-Devedeset programa, 365 različitih događaja, izložbi, filmskih projekcija, pozorišnih predstava, književnih večeri, koncerata, radionica, panela, tribina… Biće uključeno 4730 učesnika, od kojih je 561 inostrani izvođač, 121 partnerska organizacija, od kojih je 48 iz inostranstva. Potrudili smo se svi zajedno, pre svega ovi divni ljudi zaposleni u ustanovama kulture, da našim sugrađanima i svima koji žele da dođu u naš grad ponudimo jedinstvene programe koji će ostati zabeleženi i upamćeni i narednih godina – istakao je Petković uz napomenu da Biblioteka sada jeste u novom velelepnom i funkcionalnom objektu, ali da je ne čine kvadrati, zidovi, sale i savremena tehnika, već onaj lepi miris knjiga koji se oseti kada se uđe u Biblioteku, njeni zaposleni i hiljade čitalaca svih generacija. On je ovom prilikom poklonio direktoru Trifunoviću knjigu o manastirima Svete Gore i našeg Hilandara.

Povezana vest:  Otvorena izlozba “Prometeji novog veka“ u Muzeju Jugoslavije

Direktor Biblioteke i autor izložbe dr Bogdan Trifunović je istakao da izložbu čine dve sadržajno povezane celine. Prvi deo izložbe – Vremenska linija prikazana je na 16 panoa na kojima je izbor najznačajnijih godina i događaja iz 175 godina duge bibliotečke tradicije u Čačku, od 1848. do 2023. godine. Drugi deo takođe čini 16 tematskih panoa na kojima su prikazane različite teme (prostor, zaposleni, korisnici, izdavačka, programska delatnost, Disovo proleće i mnoge druge) u cilju sagledavanja dinamike razvoja ustanove Biblioteke.

-Iako je izložba tematski kompleksna, ja je posvećujem jednoj jako važnoj temi, a to su ljudi. Bilo da govorimo o gostima, posetiocima programa, čitaocima, korisnicima ili zaposlenima – svi oni zajedno su srce koje pokreće čitalište, čitaonicu, knjižnicu i biblioteku, kako u prošlosti tako i danas – sa ponosom je objasnio Trifunović najavljujući da će od aprila do kraja godine ova izložba imati još nekoliko gostovanja u gradovima Srbije.

Povezana vest:  „Kad vukovi zovu“ Hansa Rosenfelta u prodaj

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je istakao ogroman značaj razvoja bibliotekarstva u Srbiji i poželeo Gradskoj biblioteci Čačak još mnogo lepih jubileja. Na kraju svečanosti Biblioteka je dodelila priznanja i nagrade najvernijim čitaocima. Iz Pozajmnog odeljenja za odrasle nagrade su primili Dragić Glišović, Tamara Prelić i Jana Acović, a mežu najmlađim čitaocima su se istakli Đurđija Radivojević (1. razred OŠ), Filip Dilparić (4. razred OŠ), dok je nagrada za porodično čitanje pripala sestrama Marti, Teodori i Irini Zimonjić. 

Povodom ovog značajnog jubileja Gradska biblioteka Čačak je svojim sugrađanima poklonila i monodramu „Na Drini ćuprija” Iva Andrića u izvođenju dramskog umetnika Tihomira Stanića.

Svečanu proslavu 175 godina Gradske biblioteke Čačak omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”.

Više o razvoju Gradske biblioteke Čačak možete pronaći na linku:

https://cacak-dis.rs/o-nama/istorijat-biblioteke/

Foto: Bus Plus Produkcija