„Portret jedne dame“ je klasik Henrija Džejmsa o ženi koja traži slobodu da ostvari svoje najdublje težnje.

Inteligentna, lepa i živahna, nezavisnog duha, Izabel Arčer oduševljava elitno njujorško društvo. Na poziv tetke iz Evrope odlazi kod nje u posetu kako bi „pronašla sebe“ i umakla upornim prosiocima. Tokom boravka u Evropi Izabel će iznenada postati bogata naslednica i meta dvoje manipulatora. Udaje se za Gilberta Ozmonda, a potom otkriva da je upala u klopku egoističnog despota. Okovana stegama bračnog života, Izabel će tražiti način da očuva svoju slobodu u skladu sa sopstvenim ubeđenjima.

Povezana vest:  Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu od 27. maja do 27. juna

Različite tačke gledišta – pogledi drugih junaka na Izabelu Arčer – upotpunjuju čitaočev utisak o glavnoj junakinji. Henri Džejms je ovim postupkom napravio zaokret u klasičnom obrascu toka radnje i pokrenuo razvoj psihološkog romana.

Od trenutka objavljivanja romana Henri Džejms je postao poznat i ugledan, priznat kao majstor u prikazivanju unutrašnjeg života junaka, njihovih kulturoloških uvida, humora, suptilnosti i dubine.

Povezana vest:  Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival

Portret jedne dame“ Henrija Džejmsa u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs