Foto: Antonio Ahel/ATA Images

U utorak, 4. aprila, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada“. Izložbu će otvoriti akademik Vladimir S. Kostić.

Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji rezultati rada našeg čuvenog scenografa i kostimografa, univerzitetskog profesora i dopisnog člana SANU Miodraga Tabačkog. Ovaj izuzetan umetnik, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka“.

Povezana vest:  Dve Vulkan knjige po ceni jedne samo na sajtu vulkani.rs

Na pedeset panoa, za svaku godinu stvaralačkog opusa Miodraga Tabačkog, biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Biće izloženi i umetnički radovi ─ crteži i slike, a kao prateći segment izložbe, posetioci će imati priliku da vide i snimke izvedenih predstava u video formi.

Tokom trajanja izložbe, u sredu, 12. Aprila, u Svečanoj sali SANU biće organizovano predavanje iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas” na kome će se predstaviti dopisni član SANU Miodrag Tabački, dok će u sredu, 19. aprila, u Svečanoj sali SANU biti priređen naučni skup pod nazivom „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“.

Povezana vest:  Irski dirigent i pijanista Bari Daglas sa Filharmonijom

Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU do 13. maja.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images