Manifestacija Dečji dane kulture, koja je održana od 5. do 9. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, i ovoga je puta deci približila knjigu i čitanje na najlepši način, kroz igru i zabavu.

Pored velikih popusta i druženja sa piscima, zanimljivih radionica, mališani su se najviše radovali knjigama!

Posle zanimljivih druženja sa piscima u sredu, kada su svoje knjige predstavili Bojan Ljubenović i Jovica Tišma, u četvrtak, kada nam je Ljiljana Šarac predstavila svoju prvu knjigu za decu „Anđeo s jednim krilom“, i u petak, kada smo rešavali zagonetke sa Urošem Petrovićem, u subotu smo sa Anom Milenković predstavili njenu sjajnu knjigu „Lav i magična slova“, ali i saznali kako nastaje pesma.

Lavić Lav vodi čitaoce kroz ovu zabavnu knjigu i zajedno sa decom uči o svakodnevnim pojmovima, kao što su pranje zubića, umivanje, godišnja doba, ishrana i saobraćaj, a tu je i da im pomogne da se ušuškaju i utonu, uz divne melodije, u najslađi san. Skeniranjem QR koda, koji postoji na određenim stranama u knjizi, deci su dostupne muzičke verzije stihova s animacijom. Pored prelepih ilustracija, za koje je bio zadužen Đorđe Petrović, mališani mogu igrati i brojne radosne i zabavne igrice.

Povezana vest:  Sutra se otvara izložba jednog od najistaknutijih savremenih holandskih umetnika - “Linijom do iskona” Remija Jugermana u Galeriji DOTS

Kako nam je Ana otkrila, u njenom slučaju, „pesma nastaje u trenutku, od inspiracije, onoga što vidim, doživim i onda ceo film počinje da se odvija.“

Lavova omiljena pesma je „Semafor“ jer je u njoj jedan Lav policajac.

Nakon druženja sa Anom, Lavom i drugarima, pričali smo o životinjama i dinosaurusima, podstaknuti knjigama „Intervjui sa životinjama“ i „Intervjui sa dinosaurusima“.

Naš drug Ilija se pretvarao da je tigar, i to mu je pomoglo da prestane da se stidi, a podsetili smo se i nekih zanimljivosti o životinjama.

Lav i Ilija su imali i jedan zabavan intervju uživo zbog koga smo „pucali od smeha“.

Premijera predstave Dečjeg kulturnog centra „Maštamo sa Desankom Maksimović“, koja je rađena po motivima romana „Pradevojčica“, premašila je sva očekivanja. Mališani su se rado odazvali pozivu da učestvuju u razgovoru sa „Desankom Maksimović“, ali i lutkom Gavom, koja je pozvala decu i njihove roditelje da više vremena provode u prirodi i druže se sa životinjama.

Povezana vest:  Nova izdanja knjiga domaćih autora

Na radionici „Kako nastaje strip“ saznali smo kako je nastao strip serijal o Hildi, koja provodi dane u potrazi za čudovištima, crtanju i tumaranju po prirodi. Deca su se pokazala kao sjajni umetnici, pa smo imali prilike da prisustvujemo spontano organizovanoj izložbi crteža na kojima smo videli kako su mališani doživeli Hildu.

Mali čitaoci su najradije birali knjige Uroša Petrovića, Igora Kolarova, Bojana Ljubenovića, zatim školsu lektiru, ali i nove knjige poput „Anđela s jednim krilom“ Ljiljane Šarac i „Dobrog svica“ Mirjane Dević.

Evo i top-liste 20 naslova su bili najtraženiji tokom Dečjih dana kulture.

1.         „Laku noć, Punpune“ – Inio Asano

2.         „Bajke: Prvih sedam“ – Uroš Petrović

3.         „Agi i Ema“ – Igor Kolarov

4.         „Škola dobrote gospođice Mile“ – grupa autora

Povezana vest:  Beč: virtuelno i u biblioteku

5.         „20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet“ – grupa autora

6.         „Tajne dedinog kofera“ – Bojan Ljubenović

7.         „Priče o skoro svemu“ – Igor Kolarov

8.         „20 izuzetnih dečaka koji su promenili svet“ – grupa autora

9.         „Otkačena škola 6“ – grupa autora

10.       „Zmajeva riznica“ – Jovan Jovanović Zmaj

11.        „Anđeo s jednim krilom“– Ljiljana Šarac

12.       „Tom Gejts – Super fine veštine (zamalo…)“ – Liz Pišon

13.       „Mali Princ“ – Antoan de Sent Egziperi

14.       „Doživljaji Toma Sojera“ – Mark Tven

15.       „Doživljaji mačka Toše“ – Branko Ćopić

16.       „Dobri svitac“ – Mirjana Dević

17.       „Šifra ’Svitac’“ – K. Dž. Doerti

18.       „Duga Sivić“ – Lora Elen Anderson

19.       „Tajni grad“ – K. Dž. Doerti i Karina Rozenfeld

20.       „Noćna škola“ – K. Dž. Doerti

Hvala svim prijateljima manifestacije koji su obezbedili divne poklone iznenađenja. Do nekog novog sureta, družimo se s knjigama!