Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće 17. juna na Operskom festivalu u Bukureštu sa remek-delom Đakoma Pučinija „Manon Lesko“.
Na drugom izdanju te manifestacije, koja će ove godine biti održana od 16. do 24. juna na sceni Nacionalne opere u Bukureštu, učestvovaće brojni evropski operski teatri sa raznolikim programima zasnovanim na delima slavnih kompozitora poput Mocarta, Pučinija, Bizea, Debisija, Franca Lehara…
„Manon Lesko“, praizvedena 1. februara 1893. godine u Teatro Ređo u Torinu, primljena je sa velikim oduševljenjem i označila je početak Pučinijeve svetske slave.
Čuveni italijanski kompozitor, posle višestrukih izmena tekstualnog predloška, kao i samih libretista (Leonkavalo, Praga, Oliva, Ilika, Đakoza i Rikordi), završio je operu u oktobru 1892. godine.
Priča je zasnovana na istoimenom romanu Opata Prevoa, a Pučini je ovim delom pokazao posebnu osetljivost za oblikovanje lika žene, duboko je uranjao u njenu psihologiju i osećao njenu stalno prisutnu iskonsku težnju da se žrtvuje u ime predane ljubavi.
„Manon Lesko“, koju je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenijanum, premijerno je izvedena 26. februara 2020. godine na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Stefana Romanija i u režiji njegovog zemljaka Pjera Frančeska Maestrinija.
Naslovnu ulogu pevala je prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović koja će lik slavne Pučinijeve heroine dočarati i na gostovanju u Bukureštu.
„Manon Lesko je svakako jedna od omiljenih uloga svakog spinto-dramskog soprana, jer obiluje predivnim melodijama, ali i veoma teškim arijama i duetima. Na osnovu priče može se zaključiti da je sama opera prepuna strasti i emocija dvoje ljubavnika koja u velikoj meri nadmašuje strast između, na primer, Toske i Kavaradosija. Tu strast i ljubav treba doneti glasom i različita raspoloženja izraziti kroz emociju u muzičkoj dinamici i scenskom izrazu koja bi trebalo da dopre do svakog gledaoca i slušaoca“, smatra Jasmina Trumbetaš Petrović kojoj će direktan partner na sceni, u ulozi njenog opsesivnog ljubavnika Viteza de Grijea, biti  tenor Janko Sinadinović.
U toj operi u četiri čina, koja se i danas smatra za jedno od najlepših dela operske literature, u monumentalnoj scenografiji Alfreda Troizija i raskošnim kostimima Luke Dal Alpija, nastupiće i Nebojša Babić (Lesko), Mihailo Šljivić (Žeron/ Kapetan broda), Milan Obradović (Krčmar), Siniša Radin (Edmondo/ Učitelj igranja), Ivana Živadinović (Muzičar), Mihajlo Otašević (Fenjerdžija), Milan Obradović (Narednik straže), Milan Obradović (Kapetan broda) i Luka Pređa (Vlasuljar).
Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu
Povezana vest:  Noć muzeja organizuje akciju pomoći građanima