U nedelju 3. septembra u galeriji X Vitamin u Beogradu u 12 časova otvora se izložba crteža i predstavlja knjiga “Pijin svet” u prisustvu autorke Džulije Pejton-Džons (Julia Peyton-Jones), britanske kustoskinje, direktorke galerije i umetnice. Crteži koji su  objavljeni u knjizi “Pijin svet”  biće ekskluzivno izloženi u okviru istoimene izložbe u galeriji X Vitamin od 3. septembra do 5. oktobra.

Publika će takođe moći da vidi animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.

Povezana vest:  Izabrana dela Edgara Alana Poa mogu biti vaša već danas

U ovoj knjizi, objavljenoj 2021. godine, Džulija Pejton-Džons priča dirljivu priču o životu sa svojom trogodišnjom ćerkom Pijom tokom godinu dana.  Ova prelepa serija crteža koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka otišla u krevet sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije. Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti.

Povezana vest:  Nagradni konkurs za najbolji multimedijalni projekat

Pejton-Džons je najpoznatija po svom pionirskom radu kao direktorka londonskih galerija Serpentine, gde je dala izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi koja joj je donela titulu Dame Britanske imperije. Ali u duši, ona jeste i uvek je bila umetnica. Nakon dvadeset pet godina u Serpentine Galleries, hrabro je promenila pravac, postavši majka sa šezdeset četiri godine, započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja, i vratila se svojim umetničkim korenima. Pejton-Džons vidi svoje crteže kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći događaje i ne-događaja tokom dvadeset četiri sata.

Povezana vest:  Starway predstavlja: „Laku noć, Punpune“ – Prva manga u izdanju Lagune stiže u knjižare Delfi! Pretprodaja od 18. novembra!

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije.

Ova knjigu izdaju u saradnji  Hurtwood Press i Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König

Dizajnirfao Mark El-khatib.

Foto: Galerija X Vitamin promo