Najpoznatija zbirka pesama Rabindranata Tagorea „Gradinar“ objavljena je još 1913. godine, i više od veka pleni svojom univerzalnošću i lepotom. Neprolazna vrednost ovih stihova inspirisanih ljubavlju očarava generacije čitalaca koji u njima prepoznaju titraje svojih osećanja.

Rabindranat Tagore, prvi dobitnik Nobelove nagrade za književnost koji nije bio Evropljanin, vrhunskim poetskim izrazom preneo je suštinu indijske duše i tako je upisao u kanon zapadne književnosti.

Povezana vest:  Priče iz Maroka u Muzeju afričke umetnosti

„Gradinar“, večna riznica osećanja i mudrosti, u ovom izdanju oplemenjen je raskošnim ilustracijama Ane Grigorjev.

Rabindranat Tagore (1861–1941) je poeziju počeo da piše još kao dete. Pisao je pesme, poeme, priče, drame, romane, eseje, putopise, memoare, pa čak i mjuzikle. Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću. Tagore je napisao i reči indijske nacionalne himne. Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 1913. godine. Godine 1915. britanska vlada ga je proglasila za viteza. Titule se u znak protesta odrekao posle masakra u Amricaru 1919. godine, kada je vojska pod zapovedništvom britanskog generala Redžinalda Dajera ubila 379 i ranila preko hiljadu sika okupljenih na verskom prazniku.

Povezana vest:  Regionalna manifestacija Noć knjige – 13. decembar – popusti do 40 odsto

Zbirku „Gradinar“ možete naći od ponedeljka 14. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.