Od hacijende u blizini Toleda, preko madridskog zatvora Ventas u kom frankisti divljaju, pa sve do putovanja na prekookeanskom brodu, Olivija Ruis nas u svom novom romanu Slušaj kako kiša pada majstorski vodi kroz priču u kojoj posle svih muka na kraju ljubav pobeđuje nasilje.

Grmljavina koja se približava trese prozorska stakla. Kao da predoseća dolazak oluje, crna mačka ne prestaje da mjauče. Karmen otvara prozor i pušta mačku da uđe u stari porodični kafić u Marseljetu, gradiću blizu granice Francuske i Španije.

Povezana vest:  Junakinje koje se bore za kontrolu nad sopstvenim životima u romanu "Kupina i divlja ruža" Sonje Velton

Mesto je neuobičajeno puno. Prošle su godine otkako je Karmen videla toliko lica i čula toliko glasova koji se prepliću, kao u pesmi. Ta pesma podseća je na kišu koja pada i miris sumpora u vazduhu. Ta pesma vraća je kroz godine. Svako od tih ljudi dotakao je njen život, ostavivši svoj trag: neko ožiljak, neko osmeh. Tu su Rita i Leonor, njene starije sestre, sa kojima deli stigmu izgnanstva, ali odbija da ide njihovim putem, jer posle tolikih nevolja želi da preuzme sudbinu u svoje ruke. Tu je njena sestričina Kali, koja ju je uvek dočekivala bez pitanja, uz zagrljaj. Tu je Eskuto, njen tihi anđeo čuvar.

Povezana vest:  Promocija knjige "Čitanje Nizamija Gandžavija"

Tiha bol se rasplamsala u plodnu maštu. Autorkina osećanja su snažna, čak i kada hoda po pesku plaže na kojoj je podignut monolit posvećen španskim republikancima. Karmen, junakinja njenog novog romana, simbol je revolta i besa, ali i neopisive velikodušnosti, dok širi ruke čudnim strancima i tolikim ranjenim dušama.

Olivijina prva knjiga Sve što krijemo u fioci bila je knjiga godine u Francuskoj i dočekana je sa oduševljenjem i publike i kritike, kao i ovaj roman.

Povezana vest:  Marko Šelić Marčelo i danas na Laguninom štandu

Veličanstveni roman Slušaj kako kiša pada potražite na sajtu vulkani.rs ili u knjižarama Vulkan širom Srbije.