U četvrtak, 5. oktobra u 20h u Kolarčevoj Zadužbini, Kamerni Orkestar Muzikon započinje novu koncertnu sezonu, a specijalne gošće na koncertu biće violinistkinja Jelena Ristić i violončelistkinju Maria Maartje den Herder iz Kraljevskog Orkestra Holandije (Royal Concertgebouw Amsterdam). Publika će imati priliku da čuje Betovenov kvartet op. 95 (Serioso) u izvođenju gudačkog orkestra i kompoziciju Suvenir iz Firence, Petra Iliča Čajkovskog.

Ovaj nastup je ujedno i početak novog projekta Muzikon orkestra “Betoven 2023/27” sa idejom da kroz niz koncerata, javnih događaja, predavanja, dijaloga, konferencija i neformalnih okupljanja promoviše vrednosti koje figura Betovena podrazumeva. Cilj i glavno pitanje koje Muzikon postavlja ovim projektom je kako da postanemo bolji, a orkestar će postaviti primer tako što će za četiri godine odsvirati sve Betovenove kvartete.

Povezana vest:  Četvrto veče 14. Kondenza: Performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” i video projekcija “Ditirambi, plesna izvedba pisanja”

Jelena Ristić je završila nižu i srednju muzičku školu u Nišu, (profesori: Biljana Jovanović, LJiljana Kitić, Marija Rajković). Sa 16 godina upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića odakle nosi povelju najboljeg studenta univerziteta Novog Sada za 2002/03 godinu. Po završetku studija upisuje Master studije na Konzervarorijumu u Amsterdamu, u klasi prof. Ilje Gruberta. Već za vreme studija pobeđuje na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem – Holandija Kao koncertmajstor često je gostovala u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonija i Odense filharmonija. Od 2013. stalni je član prvih violina Royal Concertgebouw (Kraljevski orkestar Holandije) i koncertmajstor je kamernog orkestra u sastavu Concertgebouw. Kao solista nastupa sa orkestrima u Holandiji, a za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom. Kao član orkestra Concertgebounj nastupa širom sveta sa najboljim svetskim solistima i dirigentima sadašnjice.

Povezana vest:  “Uspavana lepotica” DRAK Teatra iz Češke najbolja predstava 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Maria Maartje den Herder članica je Concertgeobuw orkestra od 2013. godine. Pre toga je studirala kod Elijasa Arizkurena i njenog brata Jeroena den Herdera na Konzervatorijumu u Utrehtu i kod Dmitrija Ferštmana na Konzervatorijumu u Amsterdamu, gde je diplomirala uz počasti juna 2007. Učestvovala je na majstorskim kursevima kod Natalije Gutman, Ivana Monigetija, Hajnrih Šifa i Janoša Štaker. Den Herder je osvojio nagrade na takmičenju princeze Kristine, takmičenju Fondacije za mlade muzičke talente u Holandiji. Na prvom Državnom takmičenju violončela 2006. godine osvojila je drugu nagradu, nagradu publike i nagradu za najbolju interpretaciju traženog dela. Maartje-Marija den Herder je stekla orkestarsko iskustvo u Roterdamskoj filharmoniji i Filharmonijskom orkestru Holandskog radija. Takođe je redovno radila kao zamena za Nieuv Ensemble i Combattimento Consort. Den Herder je takođe imao solističke nastupe sa Simfonijskim orkestrom radija, Amsterdam Sinfonietta i 2010. sa Residentie Orchestra – u saradnji sa Nederlands Dans Theater – na svetskoj premijeri Duplog koncerta Filipa Glasa.

Povezana vest:  Besteseler decenije od 18. aprila u prodaji