Violina od osmijuma – najvrednija nova violina sveta – stiže u Beograd posredstvom Novak Đoković Fondacije!

U okviru svoje misije promocije istaknutih kulturnih vrednosti i dela iz Srbije i sveta, Novak Đoković Fondacija će u subotu 18. novembra u zgradi “Geozavoda” pri “Beogradu na vodi” prirediti ekskluzivnu prezentaciju “Violine od osmijuma” – najvrednije nove violine sveta – na kojoj će premijerno nastupiti proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković. Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacija na kojoj će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno, posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera turneje.

“Violina od osmijuma”, sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala – predstavlja pravu umetničko remek-delo i po trenutnim stručim procenama – najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu. Projekat njene izrade osmislili su 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam – a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Model “1741 Vieuxtemps” konstruktora Đuzepea Gvarnerija iz Kremone – nazvana po njenom najslavnijem vlasniku, istaknutom belgijskom virtuozu 19. veka Anriju Vijutomu (1820-1881) je do sada važila za najskuplje prodatu violinu na svetu  (16 miliona američkih dolara) – čak vredniju i on onih koje su kreirali njegovi savremenici Antonio Stradivari i Nikola Amati.

Povezana vest:  “Tesla, izumetnik” premijerno 22. januara u Srpskom narodnom pozorištu

Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma – dužine 67cm, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita – uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata. Lice rezonante kutije sačinjen je od italijanske lešničke smrče iz Južnog Tirola (starosti 25-30 godina), dok su leđa, “C-otvori”, vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina. Lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa – čuvanih u posebnim uslovima više godina kako bi se dobila posebna braon boja koja blago prelazi ka zelenoj. Proizvedena u Kremoni, model ER-OS sa Tomastik Infeld Dinamo žicama – dugačka je 13,98 inča u telu a ukupno 23,43 inča, težine 1,30 funti.

Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta ove godine priređen koncert na kome je na njoj ostvarila ekskluzivan nastup proslavljena violinistkinja Elena Denisova. Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong – a u našem regionu Ljubljana i Beograd – neke su od 17 destinacija širom sveta na kojima će se biranoj publici predstaviti ovo dragoceno remek-delo – koje će na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cenu od više desetina miliona dolara.

Povezana vest:  Izložba “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine  

““Naša Fondacija je ponosna što nam se ukazala jedinstvena prilika da – pored vodećih svetskih metropola – upriličimo mogućnost da predstavimo umetničko i muzičko remek-delo oličeno u dragocenoj “Violini od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih misija Fondacije Novak Đoković – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome će Srbija imati aktivnu i priznatu ulogu. Radujemo se ovom jedinstvenom muzičkom događaju – uz neizmernu zahvalnost našem proslavljenom maestru Stefanu Milenkoviću na izuzetnom koncertu koji će ovom prilikom prirediti – kao i svima koji su nas podržali u organizaciji ovog sjajnog događaja””, izjavila je ovim povodom Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

Povezana vest:  XXXIX Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

“Veliko zadovoljstvo mi je što sam deo ovog događaja, i što delim istu misiju sa Novak Đoković Fondacijom – a to je rad sa mladima i pružanje pomoći da im se omoguće dobri uslovi kako bi se što bolje razvijali. Pokušavam da ovu planetu osvetlim kroz muziku, kroz violinu, kroz umetnost. Pored toga što sam zaljubljenik u violinu, zaljubljenik sam u istoriju graditeljstva i posebno mi je interesantno što je ova violina napravljena od osmijuma – neobičnog, retkog i veoma skupocenog materijala. Veoma me interesuje kako ova violina zvuči i srećan sam što ću moći da sviram na njoj, što ću moći da predstavim i neke naše fantastične talente i što ću i na taj način doprineti ovom događaju i zajednički još više podići svest koliko je bitno biti posvećen nečemu lepom, svako na svoj način. Rad Novak Đoković fondacije je za mene uvek konstantna motivacija i uvek me inspirišu da kada sam u Srbiji uvek idem tim stopama sa fokusom na mlade talente!” istakao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković uoči ovog nastupa. 

Foto: Claus Commelli Stucjenfeld