Grčki koreograf i reditelj, aktuelni direktor nacionalnog Baleta u Atini, Konstantinos Rigos otvoriće kratkom besedom 21. Beogradski festival igre. On će se obratiti publici u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde 9. marta nastupom Kompanije igre Opere Geteborga zvanično započinje program ovogodišnjeg Festivala.

Rođen u Atini, Rigos je završio ekonomiju na atinskom Univerzitetu, dok je u oblasti igre diplomirao pri Nacionalnoj školi u svom rodnom gradu. Po završetku studija, osnovao je sopstvenu trupu Osmozis za koju je kreirao neke od predstava koji se smatraju prekretnicom za celokupnu savremenu scenu u Grčkoj. Tokom sedam sezona vodio je Balet Državnog teatra u Solunu, stvarajući dela koja su privlačila neverovatnu pažnju grčke i međunarodne javnosti. Hvaljen i osporavan, kao samostalni koreograf, reditelj i vizuelni umetnik, nastavio je da intrigira publiku. Na poziciju direktora Baleta Nacionalne opere Grčke stupio je 2018. godine. Ujedno, njegov dolazak se podudario sa početkom delovanja atinske opera i baleta u jednom od najsavremenjih pozorišnih objekata u Evropi, zgrade koju je za Fondaciji Nijarhos projektovao čuveni arhiteka Renco Pjano.

Povezana vest:  Premijera mjuzikla ,,Neki to vole vruće“ na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

Rigos je za svoj rad u pozorištu i na televiziji često nagrađivan, dok je publici Beogradskog festivala igre ostalo nezaboravno njegovo ostvarenje “Winterrise” na muziku Robija Vilijamsa, sa kojim je daleke 2004. godine u Centru Sava započela prva edicija Beogradskog festivala igre.

Glavnom programu Festivala prethode performansi koje potpisuje francuski umetnik Joan Buržoa, a koje će publika moći da otkrije 7. i 8. marta u beogradskom Bioskopu Balkan. Prva scenska predstava je zamišljena kao diptih koji su kreirali Damjan Žale i Šaron Ejal za Kompaniju igre Opere Geteborga. Inače, dvadesetprvo izdanje Beogradskog festivala igre traje do 10. Aprila, a predstaviće ukupno 19 trupa iz Francuske, Italije, Švedske, Irske, Kanade, Australije, Srbije, Amerike, Kine, Nemačke, Izraela, Češke i sa Malte.

Povezana vest:  Održan pomen Miji Aleksiću

Foto: Beogradski festival igre