Premijerna obnova predstave za decu „Oliver Tvist“ prema istoimenom romanu Čarlsa Dikensa, biće odigrana 26. marta u UK „Vuk Karadžić“ u produkciji pozorišta „Boško Buha“, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima u kafe restoranu „Boutique“ u Beogradu.

Posebna premijera za decu je planirana 30. marta.

Režija je poverena Milanu Karadžiću, dramatizaciju romana potpisuje Milena Depolo, a predstava se vraća na repertoar nakon četiri godine pauze.

Premijeru je komad imao u sezoni 2018/2019. godine.

Igraju Uroš Jovčić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin, Marko Gvero, Katarina Gojković, Marko Pavlović, Marko Janjić, Vladimir Tešović, Aleksandra Simić, Branislav Platiša i Đorđe Kadijević.

Olivera Tvista u alternacijama igraju tri mlada glumca – Aleksa Mikić, Veljko Vujović i Đurađ Milovanović.

Sve predstave se i dalje od 2015. godine igraju u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ ili Teatru „Vuk“.

Upravnica pozorišta „Boško Buha“ Maša Mihailović je istakla da se nada da će se „Oliver Tvist“ dovoljno dugo igrati na repertoaru da se „preseli“ u njihovu originalnu zgradu na Trgu republike.

Prema njenim rečima, rešeni su konačno svi pravno-imovinski odnosi pre nedelju dana za realizaciju rekonstrukcije ovog pozorišta za decu, što je postalo pravosnažno.

Foto: Katarina Drajić/ATA Images

Imali su sastanak sa Sekretarijatom za investicije i izvođače, i planiran je početak radova 15. aprila, koji će trajati kalendarskih 500 dana, što je okvirno godinu i po dana.

Mihailović kaže da će biti zadovoljna ako bude i dve godine, samo da se konačno „Boško Buha“ preseli u svoju zgradu iz Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, nakon sada već devet godina „podstanarskog života“.

„Oliver Tvist“ je drugi roman Čarlsa Dikensa, a originalno je bio objavljivan u nastavcima, od 1837. do 1839. godine.

Reditelj Milan Karadžić je podsetio da je bio izuzetno lep prijem publike te 2018. godine na premijeri „Olivera Tvista“, ali usled pandemije korona virusa, nije bilo izvodljivo da se predstava dalje igra, zbog tako velikog ansambla, a deca glumci su u međuvremenu veoma porasli.

Povezana vest:  Čuveni američki novinar i kolumnista Bob Garfild gost programa “Belef razgovori – dobre priče”, 25. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

„Naravno, „Oliver Tvist“ je veliki i ozbiljan roman, i u njemu je najvažnija priča, koja je veoma napeta i uzbudljiva. Zato je knjiga u to doba objavljena u nastavcima. Bio je to prvi roman koji je privukao malograđanstvo, ali to nije taj sloj ljudi koji se danas smatra. Knjiga je zapravo privukla najširu moguću publiku, obraćao se zaista svima, iako je pisan za decu“, objasnio je Milan Karadžić.

Glavni i naslovni junak je siroče Oliver Tvist, rođen u disciplinskom domu, a kasnije prodat kao šegrt jednom preduzetniku.

Nakon što je pobegao, Oliver je otputovao u London, gde je upoznao Džeka Dokinsa, člana bande maloletnih džeparoša koje predvodi stariji prevejani kriminalac Fejgin.

Reditelj Karadžić je napomenuo da u obnovi predstave imaju četiri nova glumca, kao što je Marko Janjić, koji je zamenio prerano preminulog kolegu Nenada Nešu Nenadovića.

On je naveo da je lik Pripovedača zapravo ubačen u predstavu, da ga nema u romanu, i da su želeli da svoje bravure šoumena dočara u toj roli Uroš Jovčić, kao što to čini u TV emisiji – kvizu „Štoperica“.

Glumac Uroš Jovčić je otkrio da mu je „Oliver Tvist“ jedna od omiljenih predstava u kojima je igrao, prava grandiozna, ansambl postava, te da jedva čeka da publika gleda njihovu obnovu.

Jovčić je otkrio kako su deca bila oduševljena čim počne delo „Oliver Tvist“, kada se digne zavesa i zadivljeno gledaju scenografiju, kostime, duh i atmosferu Londona iz prošlog veka, što im oduzima dah.

Uroš Jovčić je podvukao da su ovog puta angažovana nova deca glumci, i to iz raznih škola – polaznici Škole glume i govora Omladinskog pozorišta Dadov, Dečje dramske grupe Radio Beograda, Škole glume Snežane i Nenada Nenadovića, škole glume „Prvi koraci“ i UMS, dok su u originalnoj verziji bili isključivo deca iz škole Neše Nenadovića, sa kojima je on detaljno radio pre i posle svake probe „Olivera Tvista“.

Povezana vest:  Snežana Radojičić se družila sa čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u

Glumica Katarina Gojković je naglasila da nema veće sreće za glumca kada se na repertoar vrati jedna tako uspešna i dragocena predstava kakva je sigurno bila „Oliver Tvist“, jer su je deca veoma zavolela.

„Pre svega ovo je veoma važna tema koja se tiče prava deteta, i izgleda kao da smo zaboravili na tu decu bez mame i tate. Iako ovo jeste roman i predstava za decu, pozorište mora imati odjek sa vremenom u kojem živimo“, ocenila je Katarina Gojković koja igra negativni lik gospođe Korni.

Ona smatra da se komad obraća odraslima iako je prvenstveno za decu, tako da je otkrila da su 2018/2019. tokom godinu dana igranja, dolazili i posetioci koji nemaju decu, da gledaju predstavu više puta.

„Sigurna sam da će „Oliver Tvist“ nadalje obeležiti pozorište „Boško Buha“. Deca su glavni likovi, oni su u prvom planu. Mi stariji smo tu samo njima da pomognemo. To je najvažnije, da deca igraju glavnu ulogu“, zaključila je Katarina Gojković.

Dramaturškinja Milena Depolo se nadovezala da je ovaj roman višeslojna tema o teškom položaju dece, te da je bio prvo književno delo u kome je glavni junak – dete.

U istoriji „Boška Buhe“, predstava „Oliver Tvist“ je realizovana dva puta – davne 1964. godine u režiji čuvenog Bojana Stupice i dramatizaciji Branislava Kravljanca, i više od tri decenije kasnije (1998) u verziji reditelja Nebojše Bradića, prema dramatizaciji britanskog pisca Džeremija Broka.

Povezana vest:  Premijera predstave "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi" održana u Narodnom pozorištu

Glumica Teodora Ristovski je opisala svoj lik Nensi da je u pitanju antiheroj, negativna od početka, ali da samo Oliver Tvist budi u njoj nešto dobro.

Ristovski je ukazala na to da „svi imamo u sebi dobre i loše strane“, a da „u Nensi se skriva to pozitivno, koje se ispoljava zahvaljujući Oliveru“, tako da svi treba da se okreću dobrim stranama u svom karakteru.

Aleksandra Simić igra dve uloge, upravo tako, pozitivne i negativne junakinje Gospođu Souberi i Gospođu Bedvin.

„U ova stresna, sebična vremena potrebno je da mislimo na onu decu koja su nažalost odbačena, usamljena, ostavljena, nevidljiva za mnoge. Odličan je potez uprave „Boška Buhe “ da se „Oliver Tvist“ vrati na scenu, jer je veoma nedostajao. Sigurna sam da će u predstavi uživati i deca i odrasli“, poručila je glumica Aleksandra Simić.

Mladi glumac Marko Pavlović je rekao za svoj lik Monksa da je istovremeno misteriozan i negativan, i publika se sve vreme pita ko je on i zašto želi da naudi Oliveru Tvistu.

Pavlović je ocenio da su i danas deca koja žive na ulici zapuštena i veoma lak plen za manipulativne likove kakav je upravo „njegov“ Monks.

Autorsku ekipu čine još – scenograf Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor muzike Irena Popović, koreograf i scenski pokret Nebojša Gromilić, dizajner svetla Srđan Cvetković.

Deca glumci su: Veljko Brđanin, Marko Jakšić, Milica Radonjić, Tara Dumonjić, Rastko Milutinović, Teodor Radivojević, Natalija Obrenović, Sara Vuksanović, Aleksandra Zelenković, Tara Petrović, Andrej Vujošević, Andrija Femić, Valentina Manojlović, Danica Bošković, Matija Gromilić, Milica Vuksanović, Petra Samiz, Relja Bošković, Simeon Obradović, Simona Beljac, Filip Đurić, Tadija Petrović, Tara Ljušković.

Foto: Katarina Drajić/ATA Images