Joan Buržoa dobitnik Nagrade Jovan Ćirilov – za korak dalje u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

Nagradu „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 21. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, poneo je koreograf Joan Buržoa.

Nagrada se dodeljuje za kratke komade koje je ovaj izvrsni francuski umetnik objedinio u okviru celine pod naslovom Neuhvatljiva tačka odlaganja. Ukupno šest performansa izvedeno je 7. i 8. marta 2024. godine, u Bioskopu Balkan u Beogradu.

Povezana vest:  Predstava S.O.S. planeta zove u Pozorištu Duško Radović

Umetnik koji ruši granice između različitih umetničkih formi, Joan Buržoa, je predstavio svoj univerzum prostorne raznolikosti i beskonačnih varijacija kretanja. Eksperimentisanjem sa specifičnom rekvizitom, silama gravitacije, ravnoteže i inercije, za ovog umetnika vremenska i prostorna stvarnost ne predstavljaju ograničenje, već beskonačno igralište, a pet instalacija koje čine njegovo delo su zapravo nezaustavljivi “pokušaj približavanja tački odlaganja”, navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ planirano je u okviru 22. Beogradskog festivala igre. Podsetimo se da su prethodni laureati ovog važnog priznanja bili Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo / Frank Šartije, Hofeš Šehter i Kristal Pajt.

Povezana vest:  U rekordnom roku rasprodat prvi tiraž knjige „Kišni psi" Dejana Stojiljkovića

Nakon što je nastupao sa brojnim renomiranim koreografima, Joan Buržoa je 2010. godine osnovao sopstvenu trupu. Od 2016. do 2022. bio je direktor Nacionalnog koreografskog centra u  Grenoblu, postavši tako prvi cirkuski umetnik na čelu jednog francuskog koreografskog centra. Posvećen umetnosti koja je radikalno multidisciplinarna, fizička i inovativna, Buržoa nadgleda performanse, saradnje i radionice u svim delovima sveta. Njegove postavke su zapravo kreacije vezane za lokaciju, koje se samim tim oslanjaju na energiju i posebnosti okruženja. Njegove radove podjednako poznaje publika pariskog Luvra, Opere u Oslu ili Geteborgu, kao i obožavaoci Harija Stajlsa i Selene Gomez. Pred beogradskom publikom se prvi put predstavio ove godine, upravo na Beogradskom festivalu igre.

Povezana vest:  Crnogorska predstava "Revizor" pobednik festivala "Slavija"

Foto: Beogradski festival igre