Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu Efesu koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, osvojio je prestižnu nagradu na Mondo-Dr nagradama, jednom od najistaknutijih svetskih priznanja u oblastima tehnologije, dizajna i izložbi. Muzej doživljaja Turske ostavio je trag u svetu u kategoriji „Najbolji muzej“.

Mondo-Dr Awards, u organizaciji časopisa MONDO-DR koji izlazi već više od 30 godina, pokrenute su 2017. godine u čast najboljih instalacionih projekata na svetu. Vremenom, nagrade su počele da slave najbolje projekte i dostignuća u sektoru izložbe i ugostiteljstva, fokusirajući se na dizajn prostora, iskustvo i doživljaj posetilaca i tehničke instalacije. Sedmo izdanje Mondo-Dr nagrada održano je 12. juna u Las Vegasu, a Muzej doživljaja Efesa proglašen je za najbolji muzej zahvaljujući oceni nezavisnih članova žirija koji su prepoznali izuzetan rad ove institucije širom sveta.

Povezana vest:  Najtraženija izdanja Lagune u 2020. godini

Impresivna simfonija na UNESCO lokaciji

Muzej doživljaja Efesa, jedan od prvih muzeja širom sveta koji kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem, dočekuje posetioce drevnog grada Efesa u prelepom egejskom gradu Izmiru. Efes, koji svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista, jedan je od najznačajnijih gradova na svetu i među najintrigantnijim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora. Efes je od 2015. godine na Uneskovoj listi svetske baštine i bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena. Koristeći impresivne tehnologije, Muzej doživljaja Efesa omogućava posetiocima da lično iskuse svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umetnost Efesa tokom ovog zlatnog doba.

Povezana vest:  Idealne knjige za radoznalu decu: Moj atlas svetskih čuda i Moj atlas svetskih rekord

Razvijen od strane DEM muzeja, Muzej iskustva Efesa  je dizajniran od strane velikog tima koji se sastoji od arhitekata, kustosa, dizajnera, umetnika, stručnjaka za tehnologiju, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija u Turskoj i širom sveta. Muzej poziva posetioce na nezaboravno putovanje gde će istražiti ulice Efesa, naučiti o svakodnevnom životu u prošlosti, i otkriti misterije antičkog sveta.

Povezana vest:  Nobelovac Saramago u 16 knjiga kod " Lagune"

Efes je bio grad još od neolita, ali je pod Rimskim carstvom došao do punog značaja kao prestonica Male Azije. Kao drugi najvažniji grad Rimskog carstva, Efes je rastao i napredovao. Njegovo stanovništvo je bilo uglavnom obrazovano i bogato, dok su njegove zgrade bile bogato ukrašene i slavile su dobrobit i sreću njegovih stanovnika.

Danas je Efes jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova u regionu Mediterana i dom je Artemidinog hrama, jednog od sedam svetskih čuda starog veka.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)