Knjige Uroša Petrovića su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Češkoj, Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji. Najnoviji Urošev književni projekat su „Bajke“ u sedam knjiga, od kojih se svaka pojavljuje na ćirilici, latinici i engleskom jeziku. Bajke su osmišljene da zainteresuju decu, a oslanjajući se na bogate ilustracije, dete može i samo da ih razrađuje, obogaćuje i domaštava.

„Bajke: Prvih sedam“ postale su regionalni bestseler i proglašene su za najbolju knjigu iz oblasti književnosti za decu na Novosadskom sajmu knjiga 2023. godine. I „Bajke: Drugih sedam“ napravile su ogroman uspeh i bile dugi niz meseci najčitanije dečije knjige na našem jezičkom prostoru.

Povezana vest:  Izložba u Beču - Mocart kao „Business-Networker“

„Nadam se da će i uz ’Bajke: Trećih sedam’ mnogo dece početi da čita, i mnogo roditelja shvatiti da je čitanje deci pred spavanje jedno od najdragocenijih metoda za povezivanje.

Čitanje bajki je fantastičan način za provođenje vremena sa decom, izvor nezaboravnog zajedničkog iskustva. To je pogotovo važno u današnje vreme, u kojem mališani previše vremena provode pred ekranima telefona. Bajke su i najbolje sredstvo za razvijanje osećanja prema drugima. One pomažu mališanima da razumeju i posledice svojih postupaka i nezaobilazne su za razvoj emocionalne inteligencije“, rekao nam je Uroš.

Za Uroša je čitanje vrsta putovanja.

„Bajke su bezbedan, beskrajno zanimljiv prostor koji pruža detetu iskustvo avanture i otkrića. Tako doprinose njihovom osećanju bezbednosti i stabilnosti, posebno tokom perioda promene ili nesigurnosti. Bajke su neophodne i za razvoj kreativnosti i umetnički izraz. Čitanje bajki može biti odličan način za uvođenje dece u razlikovanje vrsta prijateljstava i odnosa, što je zaista dragoceno iskustvo i u stvarnom životu.“

Povezana vest:  Laguna u društvu najboljih svetskih izdavačkih kuća

I „Bajke: Trećih sedam“, baš kao i prethodne dve, ilustrovao je Aleksandar Zolotić koji ilustruje knjige i za čuvene svetske izdavače.

„Rad sa maestrom Aleksandrom Zolotićem je bio veoma nadahnjujući – mislim da smo ponovo uspeli da stvorimo nešto provereno i dragoceno, što nosi pregršt tradicionalnih vrednosti, i ujedno nešto sasvim drugačije, novo i posebno“, kaže Uroš.

Povezana vest:  "Vulkan"od nove dijete do novih romana Kuićke i Gatalice

I ne zaboravite! Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, produbljuje empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

Sada je vreme da se upoznate sa knjigom „Bajke: Trećih sedam“ Uroša Petrovića, koju na ćirilici, latinici i na engleskom jeziku možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.