Matica_foto

Premijera predstave MATICA u Teatru u podrumu Ateljea 212 u subotu, 12. marta

„Matica“ je komad koji je, po sopstvenoj priči, ekskluzivno za Atelje 212 napisao, manirom vrsnog dramskog autora, Goran Petrović, jedan od najznačajnijih pisaca našeg jezika.

Glavni junak, Andrija Gavrović, Zastavnik Prve klase JNA u penziji, koga igra Petar Kralj, odlučuje da ostane u podrumu svoje zgrade, prepunom odloženih i upotrebljenih stvari koje su obeležile njegovu i našu prošlost. Iz perspektive današnjeg trenutka u kome se uopšte ne snalazi, ne prilagođava i ne želi da se prilagodi, gde sve propada – prostor ispunjen prepoznatljivim predmetima budi u njemu nostalgiju za vremenom u kome je živeo, koje je voleo, u kome mu nije bilo “tesno”. Za vremenom u kome je ostavio svoje najbolje godine, snagu i emocije. U tom prostoru Zastavnik postaje živi eksponat jednog zaboravljenog vremena i jedne zaboravljene zemlje. Jer, takav čovek danas je samo deo muzeja… Komad preispituje pitanja morala i vrednosnog sistema, odnosno ljudsku (ne)okrenutost ka tome.

Povezana vest:  „Despot Stefan Lazarević" Luke Mičete od ponedeljka u prodaji

Reditelj je Rahim Burhan, osnivač čuvenog Teatra Roma Pralipe iz Skoplja, koji je evropsku i svetsku slavu postigao svojim specifičnim načinom rada i pristupom pozorišnoj igri. Rahim Burhan u sezoni NEXT YU dolazi kao gost Ateljea 212 iz Nemačke, gde živi i radi poslednjih dvadeset godina. Muziku za predstavu “Matica” komponuje  Vlatko Stefanovski.

U predstavi igraju: Petar Kralj, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Saša Torlaković, Nenad Ćirić, Dragana Đukić, Uroš Rakić / Miloš Klanšček

Povezana vest:  Priznanje Mirku Iliću za plakat predstave Čudo u Šarganu

Premijera predstave MATICA je u subotu, 12. marta 2011. u Teatru u podrumu Ateljea 212.