bemus_kzn_2011

42.Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd, u disciplini violina, održaće se od 20. do 29. marta u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Nastupiće 43 takmičara iz 12 zemalja.

Direktor Muzičke omladine Beograd Dejan Milojković rekao je na konferenciji za novinare da će na takmičenju učestvovati 13 violinista iz Srbije, i takmičari iz još 11 zemalja.

Povezana vest:  "Miris ruže" - novi erotski roman Darije Haron

Među njima je i nekoliko violinista iz Japana koji i pored katastrofe u svojoj zemlji, nisu odustali od dolaska u Beograd.

Na svečanom otvaranju takmičenja 20. marta će nastupiti prošlogodišnji pobednik, violončelista Šim Đun Ho iz Koreje, violinista Sreten Krstić i Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran.

Takmičenje će se odvijati u dve etape, a u drugoj etapi će nastupiti 16 učesnika koji prođu eliminacije. Finale će biti 27. I 28. marta.

Povezana vest:  Otvaranje knjižare u Lebanu 7. marta u okviru inicijative "Knjižara za svaki grad"

Gala koncert i dodela nagrada biće 29. marta u Kolarčevoj zadužbini, a nagrade čine novčani iznos i zlatno i srebrno gudalo – za prvo i drugo mesto, koje poklanja graditelj gudala Vladimir Radosavljević.

Novčani iznos za prvu nagradu iznosi 450.000 dinara, za drugu 350.000, a za treću 250.000 dinara.

Prema rečima Dejana Milojkovića, takmičari će morati da izvedu i zadato delo, ove godine „Sonatu fantazija“ Ljubice Marić.

Povezana vest:  Pripreme mogu da počnu! Noć knjige - 16. juna od 17 sati do ponoći!

Žiri čine Edvard Cjenkovski iz Poljske, Irina Bočkova iz Rusije, Dimitris Semsis iz Grčke, Angle Stankov iz Bugarske i Aleksandar Pavlović, Maja Jokanović i Sreten Krstić iz Srbije.

Za ovogodišnje takmičenje prijavilo se 80 kandidata, od kojih su pozvana 72, a učešće su potvrdila 43.

Ulaz na sve koncerte tokom takmičenja je slobodan.