risto_stijovic-16

Otvaranje izložbe skulptura Riste Stijovića i direktan prenos na 2. programu RTS-a u četvrtak 5.5.2011. u 20 h

U nameri da svoju izložbenu delatnost proširi i na polje skulpture Radio-televizija Srbije je, pored redovnih izložbi slika u Galeriji RTS-a, prošle godine izložbom vajara Petra Palavičinija otvorila još jedan izložbeno-galerijski prostor u holu zgrade u Takovskoj, prilagođen potrebama predstavljanja vajarskih ostvarenja.

U narednom periodu u ovom prostoru biće upriličena izložba jednog od najznačajnijih i najautentičnijih vajara jugoslovenskih prostora 20. veka, akademika Rista Stijovića, koja obuvata 26 skulptura ostvarenih između 1931. i 1973. godine, većinom, za njegov opus karakterističnih figura žena, bista i figura životinja. Reč je o radovim ostvarenim u drvetu, kamenu i bronzi, koje odlikuje naglašena stilizacija čiji su nosioci glatka faktura i meke, zaobljene linije, a koji potiču iz fundusa Muzeja grada Beograda, Muzeja istorije Jugoslavije, Kuće legata i Srpske akademije nauka i umetnosti. Autori postavke i tekstova kataloga su istoričari umetnosti Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović.

Povezana vest:  SPOJ URBANE KULTURE I TRADICIJE: ANSAMBL "KOLO" NA SVEČANOM OTVARANJU MIKSER FESTIVAL A 2015

Risto Stijović je rođen u Podgorici 1894. godine. Po završetku gimnazije, 1912. godine, odlazi u Beograd, gde po očevoj volji pohađa Trgovačku školu, koju ubrzo napušta i upisuje se na vajarsko odeljenje Srpske slikarske škole, kod profesora Đorđa Jovanovića. Kao aktivni učesnik Prvog svetskog rata, on preko Albanije stiže na Krf, u Marselj i Ajači. Oporavivši se od bolesti, on 1916. godine u Marselju upisuje Umetničku školu, a sledeće godine u Parizu Ecole nationale superieure des Beaux-Arts, kod profesora Enžalbera. Godine 1919. prvi put izlaže na pariskom Jesenjem salonu. Godine 1928. vraća se u Beograd. Pristupa umetničkoj grupi Oblik, zatim Društvu srpskih umetnika Lada, kasnije i grupi Dvanaestorica. Radi kao profesor crtanja u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Na svetskoj izložbi u Parizu 1937. dobija Gran pri za skulpturu. Godine 1963. postaje dopisni, a 1965. redovni član SANU. Njegova dela nalaze se u mnogim značajnim muzejima i kolekcijama. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja. Stijović je umro je 20. decembra 1974. u Titogradu.

Povezana vest:  Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu

U direktnom prenosu otvaranja izložbe na Drugom programu RTS-a učestvovaće brojni gosti, likovni kritičari, umetnici, poštovaoci i poznavaoci stvaralaštva Rista Stijovića.

Urednik i scenarista prenosa: Danijela Purešević, reditelj: Vujadin Vujović.

Izložba traje od 5. maja do 3.jula. .