Plakat 18thCF

Međunarodni festival pozorišta za decu od 15. maja

Međunarodni festival pozorišta za decu biće održan od 15. do 21. maja u više prostora u Subotici, uz učešće pozorišta iz 18 zemalja sa 20 predstava, najavili su danas organizatori.

Predsednik žirija Miroslav Radonjić rekao je na konferenciji za novinare da je za 18. izdanje festivala stiglo čak 186 prijava sa svih kontinenata izuzev Australije, kao i da prvi put učestvuju pozorišta za decu iz Brazila, Jermenije, Kazahstana i Perua.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „Studije filma i /ekranskih / medija: Srbija 3.0“ dr Nevene Daković na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Prema njegovim rečima, na festivalu će učestvovati i pozorišta iz Bugarske, Češke, Francuske, Hrvatske, Irana, Italije, Nemačke, Poljske, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske i Srbije.

„Tih dana Subotica postaje prestonica pozorišta za decu, i pozorišne zemlje čije granice na istok počinju sa Kinom, a na zapadu se završavaju sa Peruom“, rekao je Radonjić.

Povezana vest:  4. Godišnja izložba udruženja stripskih umetnika Srbije u galeriji Doma omladine Beograda

Žiri kojeg pored njega čine Robert Valtl iz Slovenije, Vladimir Birjukov iz Rusije, Pavel Kubička iz Češke i Jaroslav Antonjuk iz Poljske, poslednjeg dana festivala 21. maja dodeliće nagrade za najbolju predstavu u celini, režiju, scenografiju, originalnu muziku, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju i druge.

Festivalska nagrada za životno delo „Mali princ“ biće ove godine dodeljena lutkarskom scenografu iz Rumunije Eustaciju Gregorijanu i Ireni Tot, prvakinji lutkarske scene pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Povezana vest:  Beč: interaktivna audio-knjiga o Betovenu