NM-2011-vinjeta

Noć muzeja u Prijepolju

U Prijepolju se noćas održava manifestacija Noć muzeja.

-Program smo prilagodili svim uzrastima. Grupa ‘Mašta’ Osnovne škole ‘Milosav Stiković’ otvorila je progam na letnjoj kulturnoj sceni ritmičkim igrama i čitanjem radova na temu ‘Noć muzeja’ i ‘Najbolji evropski muzej’ – rekao je Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju.

U bogatom programu na otvorenom prostoru slede filmovi „Svetsko glasanje“ španske produkcije koji prijepoljskoj publici predstavlja  Udruženje građana „Nova vizija“.

Povezana vest:  Promocija „Mravca Mrava" u igraonici u kojoj raste trava

Film govori tome da li je moguće organizovati referendum širom sveta po principu „jedan čovek – jedan glas“ kako bi se stvorila demokratija na globalnom nivou. Publika će videti i film o Ivi Bitovi, kao i švedski film „Banane“.

Uz muzičku grupu „Crni dijamantni voz“ publika će dočekati ponoć kada sledi „Lačodrom“, film o muzičkom životu Roma.

U galerijskom prostoru, uz stalne muzejske postavke, publika će moći da vidi i avganistanski film „Avganistanke igraju fudbal“ a tačno u ponoć i premijeru dokumentarnog filma „Nekada braća Vlade Divac – Dražen Petrović“.

Povezana vest:  Novo istraživanje pokazuje da Srbi čitaju istorijske romane i fantastiku

Stalne muzejske postavke, među kojima se izdvaja izložba „Vlade Divac“, noćas su obogaćene i izložbom angažovanih plakata studenata u Novom Sadu i izložbom muzičkih instrumenata.

Posebnu atrakciju predstavlja izložba starih fotografija postavljena u katoličkoj crkvi na samoj obali Lima, koja će noćas specijaln biti dostupna ljubiteljima umetnosti.

Muzej Prijepolju je prva muzejska ustanova iz Srbije i zemalja regiona koji je kandidovan za nagradu „Evropski muzej godine“ koju, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, dodeljuje Muzejski evropski forum sa sedištem u Liverpulu.

Povezana vest:  ANDREA PLACI GOST NOVA FESTIVALA I ITALIJANSKOG INSTITUTA ZA KULTURU

-Procedura dodele nagrade predviđa kandidovanje godinu dana ranije, tako da je Muzej iz Prijepolja kandidat za evropsko priznanje koje se dodeljuje 2112. godine. Programi koje smo večeras pripremili i izuzetan odziv građana samo potvrđuju da je naša kandidatura sasvim zaslužena – dodao je direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica.