Mirko-Ilic-Eye-to-Hand

Mikser izdaje monografiju o Mirku Iliću

Knjiga o Mirku Iliću, najznačajnijem grafičkom dizajneru sa prostora bivše Jugoslavije, izlazi u izdanju Mikser Books-a, izdavačke platforme organizacije Mikser. Monografija obuhvata kako početke Ilićeve karijere, tako i njegovo kasnije profesionalno angažovanje u SAD, kao i njegov sadašnji rad na prostorima bivše Jugoslavije. Promocija knjige će biti održana 27. maja u 21 sat na Mikser Brodu, a Mirko Ilić će biti gost Mikser festivala.

Reč o proširenom i dopunjenom izdanju knjige Dejana Kršića namenjenom inostranom tržištu, koja je pre nekoliko godina objavljena u Zagrebu. Iako je inicijalna ideja bila da se postojeća knjiga prevede, projekat je „porastao“ i pretvorio se u novu, sadržajniju knjigu, koja obrađuje celokupan dosadašnji rad Mirka Ilića. Knjigu potpisuje Dejan Kršič, dizajn su radili Andrej Dolinka i Dejan Kršić, a prevod Jasmina Ilić. Urednik knjige je Mia David, direktor Kontakt zone Mikser festivala. Ovo je specijalno izdanje pripremnjeno za Mikser i štampano je u samo 500 primeraka i biće pristupačanije u odnosu na prethodna izdanja, što je u skladu sa misijom Miksera za slobodnom razmenom znanja i ideja.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za MAJ 2010.

Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi učestvujući kao ilustrator i umetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi u SAD gde radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umetnički direktor međunarodnog Tajm magazina, a godinu kasnije i umetnički direktor editorijala u Njujork Tajmsu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike. Dobitnik je nagrada Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine je bio potpredsednik AIGA ogranka u Njujorku. Trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna (2001.), Rukom napisan (2006.) i Anatomija dizajna (2007.), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn (2006.). Njegovi trenutni klijenti su novine, magazini, izdavačke kuće, restorani i hoteli.

Povezana vest:  Knjige Vulkan izdavaštva za pozitivne promene u 2024. godini

Mikser festival se održava od 25. do 29. maja u silosima Žitomlina, na donjem Dorćolu. Svi sadržaji festivala su besplatni.