Svi nagradjeni

Završen 18. međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, spisak nagrađenih

Sinoć (subota, 21. maj), na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici svečano je zatvoren 18. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija, Gran Prix Festivala dodeljen je predstavi „Moj Pinokio“ autora Didijea de Kalana i Žan-Pjera Leskoa (po delu Karla Kolodija) i režiji Žan-Pjera Leskoa i izvođenju Pozorišta Žan-Pjera Leskoa, iz Fontene su Boa (Pariz), Francuska.

U konkurenciji za Gran Prix i ostale nagrade Festivala ove godine se  našlo 20 predstava iz 18 zemalja: Brazil, Iran, Rusija, Italija,  Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska,  Rumunija, Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Velika  Britanija, Peru i Srbija.

Povezana vest:  "Dušan Silni" Luke Mičete u prodaji

Žiri XVIII Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: mr  Miroslav Radonjić, teatrolog (Srbija), predsednik, Jaroslav Antonjuk,  reditelj (Poljska), Vladimir Birjukov, reditelj (Rusija), Pavel Hubička, scenograf (Češka) i Robert Valtl, reditelj i glumac (Slovenija),  članovi, koji je u Subotici u vremenu od 16. do 20. maja 2011. godine video 20 predstava u izvođenju teatara iz 18 zemalja sveta, sa zadovoljstvom konstatuje da se ovdašnja festivalska porodica uvećala za

prisustvo još četiri države – Peru, Kazahstan, Brazil i Jermenija, tako  da naše festivalsko bratstvo od sada obuhvata četrdeset i jednu zemlju sveta.

momenat sa zatvaranja festivala

S druge strane, njihovi umetnički dometi, svojom raznovrsnošću i inventivnošću ponudili su, po našem dubokom uverenju, mladom gledaocu ne samo svet začudne bajkovnosti i  bajkovitosti, nego su dodirnuli i pokrenuli i neke od tema tako značajnih za njihovo formiranje i odrastanje. Rečju, bio je to široki program usmeren ka teatru koji pokreće gledaoca ne samo pričom, nego i idejama, emocijama, maštom, slikama i zvukom, dakle ka onom pozorištu koje odbija da bude deo rutine, prevaziđenih, docirajućih formi, samozadovoljne i samodovoljne inercije i prosečnosti.

Povezana vest:  „Dvoje u jednom srcu“ autorke Džozi Silver u prodaji

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici otvoren je 15. maja, uručenjem festivalske nagrade za životno delo „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu rumunskom dizajneru Eustaciju Gregorijanu i rediteljki i glumici iz Srbije Ireni Tot.

Festival je ove godine ugostio preko 2.000 hiljade učesnika iz celog sveta, a svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovalo je i prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.

Povezana vest:  Nagrada ,,Grigorije Božović" za 2016. Dragoslavu Mihailoviću za pripovetku "Četrdeset i tri godine"

Tokom trajanja Festivala, održana je repriza festivalskih predstava u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Ovaj program, kao i Lutkarska radionica za decu u okviru koje su mališani naučili kako se prave štapne lutke – javajke, su deo projekta Cul-Tour, koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska.