A3Format-Balkan-lazni-idoli-1Izložba „Balkan: Lažni idoli“ grupe A3.Format , otvaranje u sredu, 27. jula. u 19:00 DOB//Galerija

Balkan predstavlja karakteristično područje i u geopolitičkom i u sociokulturnom pogledu. Istorija Balkana je dinamična kako za učesnike u njegovim društveno-političkim igrama, tako i za analitičare ovakvih scenarija. Karakteristika društava sa ovog prostora jeste jak kult ličnosti, da li samog „velikog vođe“ ili čitavog miljea „heroja“ i „idola“ iz domena kulture.

Nažalost, nebrojeni primeri pokazuju da su na te pozicije uglavnom dospevali pojedinci čiji lik i delo negiraju vrednost rada, podstiču destruktivnost, laku zabavu i etničku, odnsno nacionalnu netoleranciju. Ratni profiteri, estradni pevači, političari, glumci, sveštena lica i svi drugi koji su na bilo koji način formirali medijsku (pa samim tim) i javnu svest u mislima većine postoje kao slike – portreti koji referiraju na uspeh. Bez kritičke dekonstrukcije idolopokloničkih mehanizama ne može doći do prevazilaženja ustaljenih obrazaca ponašanja koji pogoduju razvijanju kulture siromaštva. Pamćenje populacije administrirano od strane brzog tempa medijskih senzacionalizama stvara repetitivni tok istorije. Objavom konkursa za najbolje portrete balkanskih idola želeli smo da apelujemo na neophodnost budne i trezvene svesti građanstva u pogledu nekritičkog prihvatanja serviranih junaka sa društveno-političkog polja.

Povezana vest:  Beogradsko dramsko pozorište otvorilo program HNK u Rijeci

Uslov za konkurisanje je bio da autori predstave svoje potrete „najvećih balkanskih idola“. Na taj način smo uspeli da kreiramo svojevrsnu kolekciju portreta ličnosti koje su obeležile društvene i kulturne procese na prostoru Srbije posmatrane kroz prizmu mladih dizajnera i umetnika.

Gosti urednici iz Slovenije (ZEK Crew i David Krančan) i Hrvatske (Petra Milički, Katarina Zlatec, Hrvoje Živčić, Niko Mihaljević i Dario Dević) paralelno su realizovali još dve publikacije [MADE IN SLOVENIA] i [MADE IN CROATIA] koje zajedno čine trilogiju “Balkan:Lažni idoli”.

Povezana vest:  Počinje prodaja ulaznica za performanse koje potpisuje Joan Buržoa

Na izložbi u Domu omladine Beograda će biti predstavljeni svi radovi autora iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i prezentovano štampano izdanje publikacije [MADE IN SLOVENIA].

A3.Format grupa je osnovana kao neformalni umetnički kolektiv 2005. godine u Novom Sadu. Od 2010. godine deluje kao neprofitabilna nevladina organizacija.

Izložba traje do 10. avgusta 2011.

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

Povezana vest:  Knjiga koja će izazvati potrese – „Glasovi iz gluve sobe" u prodaji od 8. maja

nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!