Nagrada Meša Selimović pesniku Živoradu Nedeljkoviću 

zivorad_nedeljkovic_promocijaNagrada „Meša Selimović“, za najbolju knjigu objavljenu u 2009. godini, koju svake godine dodeljuje Kompanija „Novosti“, pripala je Živoradu Nedeljkoviću za zbirku pesama „Ovaj svet“, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini u Beogradu. 
Novinar Večernjih novosti Dragan Bogutović rekao je na konferenciji za novinare da je pesnička knjiga „Ovaj svet“, koju je objavila izdavačka kuća „Arhipelag“ dobila 15 glasova članova Velikog žirija. 
Prema njegovim rečima, u izboru za nagradu „Meša Selimović“ učestvovala su 52 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Mladenovca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Banjaluke i Mokrina, svaki kritičar je predložio po pet naslova, a ove godine je bilo 90 predloženih knjiga. 
Najviše glasova, od 15 kritičara dobila je zbirka pesama „Ovaj svet“, a na drugom mestu našla se knjiga „LJetopis Vječnosti“ Žarka Komanina sa 14 glasova. 
Među knjigama koje su imale veći broj glasova su i „Forvard“ Slobodana Vladušića, „Glasovi u vetru“ GrozdanE Olujić, „Planeta Dunav“ LJubomira Simovića, „Srpska književna avangarda“ Gojka Tešića. 
Za knjigu „Ovaj svet“ glasali su Bojana Stojanović Pantović, Mileta Aćimović Ivkov, Sonja Veselinović, Dragan Hamović, Radivoje Mikić, Dušan Stojković, Miloš Petrović, Aleksandar Kostadinović, Zoran Jeremić, Aleksandar B. Laković, Alen Bešić, Tatjana Lazarević Milošević, Jovan Pejčić, Goran Maksimović i Saša Radojčić. 
Pisac Živorad Nedeljković je rekao da mu je velika čast što mu je u godini u kojoj se obeležava vek od rođenja Meše Selimovića, pripala nagrada koja nosi ime tog velikana srpske književnosti. 
Prema njegovim rečima, ugledu tog priznanja doprineli su prethodni dobitnici i njihova nagrađena ostvarenja, kao i književni kritičari koji su učestvovali u radu žirija. 
-Posebno me raduje činjenica da je ove godine poverenje ukazano poeziji i to potvrđuje da poezija u svakom, pa i ovom vremenu, ipak nalazi svoje malobrojne ali istinski posvećene čitaoce – rekao je on. 
Nedeljković je dodao da veruje da „medijska pažnja kojom je praćena ova nagrada, može podstaći nekoga ko ne čita poeziju, da se lati pesničkih knjiga, u kojima se ili veliča ovaj svet ili mu se odriče savršenstvo“. 
Nagradu „Meša Selimović“ čine skulptura sa likom književnika Meše Selimovića, koja je rad umetnika Miroslava D. Savića, Povelje i novčanog iznosa, a nagrada će biti uručena polovinom marta meseca na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. 
Nagrada „Meša Selimović“ osnovana je 1988. godine na inicijativu Ognjena Lakićevića i Dragana Bogutovića, a osnovali su je Večernje novosti i Udruženje izdavača i knjižara. 
Neki od dosadašnjih dobitnika nagrade su: Dubravka Ugrešić za knjigu „Forsiranje romana reke“, Milorad Pavić za „Predeo slikan čajem“, Slobodan Selenić za knjigu „Timor mortis“, Svetlana Velmar Janković za „Lagum“, Antonije Isaković za delo „Gospodar i sluge“, Stevan Raičković za knjigu „Fascikla 1999/2000“. 

Povezana vest:  „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Željka Hubača premijerno 21. oktobra u SNP-u