Besnilo-Final-koriceLaguna objavila BESNILO Borislava Pekica

Kućna biblioteka je porodično blago koje se generacijama nasleđuje i čuva. Knjige ne služe da bi se čuvale na polici, već da bi se čitale i donosile nam duhovna zadovoljstva. Svaka kućna biblioteka nije potpuna ako ne sadrži knjige Borislava Pekića. Da dobre knjige ne bi „pojeli skakavci“ Laguna kao svoj izdavački projekat izdvaja „Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa“. Najpoznatije Pekićeve romane objavljivaćemo tokom naredne tri godine.

Iz štampe je upravo izašla prva knjiga ekskluzivne kolekcije književnog opusa Borislava Pekića.

Povezana vest:  Velikićev „Danteov trg" ponovo pred čitaocima

„Besnilo“ je roman koji pripada londonskom opusu stvaralaštva Borislava Pekića. Posluživši se motivima kriminalističke, političke i naučne fantastike Borislav Pekić je napisao zapravo roman o užasu bez iskupljenja – drevnoj čovekovoj krivici za koju on mora da plati punu cenu. Bolje od Forsajta, uzbudljivije od Stivena Kinga, dinamičnije od Artura Hejlija – ovaj Pekićev roman čita se bez predaha… Događaji u knjizi su fiktivni, realna je samo njihova mogućnost.

Povezana vest:  Glumica Branka Veselinović i pisac Ranko Risojević dobitnici Nagrade za životno delo “Mali Princ

Laguna će uskoro objaviti i romane „Atlantida“  i „1999“, a tokom 2012. i 2013. godine, još jedanaest koji su proslavili ime Borislava Pekića.

Borislav Pekić rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Živeo je u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine živeo je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Od 1948. do 1953. godine je bio na izdržavanju kazne u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš kao pripadnik SDOJ. Bio je osuđen na petnaest godina strogog zatvora, ali je 1953. godine pomilovan. Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Radio je od 1958. do 1964. godine kao dramaturg i scenarista u filmskoj industriji i bio je autor brojnih filmova. Prema njegovom tekstu „Dan četrnaesti“ snimljen je film koji je predstavljao Jugoslaviju 1961. godine na filmskom festivalu u Kanu. Prvi roman, „Vreme čuda“, objavljuje 1965. godine. Od 1971. godine živeo je i radio u Londonu, gde je i preminuo.

Povezana vest:  Poboljšajte život uz nove naslove iz popularne psihologije