Najsmešnijoj komediji nagrada „Miodrag Petrović Čkalja“

ckaljaNagrada publike za najsmešniju prestavu na pozorišnom festivalu „Dani komedije“ u Jagodini od ove godine nosiće ime velikana srpske pozorišne umetnosti Miodraga Petrovića-Čkalje, odlučio je upravni odbor festivala. 
I ovogodišnji, 39. pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“, biće, po tradiciji, održan od 20. do 27. marta u Jagodini. 
-Ovom odlukom UO festivala želi da sačuva uspomenu na velikana pozorišne umetnosti Miodraga Petrovića-Čkalju – navedeno je saopštenju. 
Do sada je najsmešnija prestava na „Danima komedije“, po oceni publike, nagrađivana statuetom „Jovanča Micić“, po liku iz prestave Branislava Nušića „Put oko sveta“, svetskog putnika, koga je „najuspešnije tumačio Čkalja i u pozorištu i na filmu“. 
Čkalja (1924-2003), jedan od najpopularnijih srpskih komičara, rođen u Kruševcu, sa izuzetnim uspehom je tumačio likove domaće i strane komediografije u Beogradskom narodnom pozorištu, na filmu i televizijskim serijama. 
Festival „Dane komedije“, svečano je otvorio 1981. godine. Prvi je dobitnik „Zlatnog ćurana“ za životno delo, najviše nagrade „Dana komedije“, ustanovljene 2001. godine. 
Na „Danima komedije“ se dodeljuje i nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu izvedenu na festivalu po oceni stručnog žirija, ustanovljenu 1995. godine, takođe, da bi se sačuvala uspomena na tog velikana srpskog glumišta i komičara. 

Povezana vest:  Muzej trube u Guči posetilo oko 3.000 ljudi