Amila Hrustic PLATONOVA

PLATONOVA KOLEKCIJA Amile Hrustić u Galeriji ALT

Osnovnu inspiraciju za svoj projekat „Platonova kolekcija“, mlada bosanska produkt dizajnerka, Amila Hrustić nalazi u tzv. Platonovim telima. Kolekcija se sastoji od 5 unikatnih, ručno izrađenih haljina, u kombinaciji tekstila i papira. Propitujući shvatanje geometrijski uređenog i strukturiranog prostora u odnosu na ljudsko telo, autorka istražuje percepcije suprotnosti, odnose između artificijelnog i organskog, amorfnog i geometrijskog. Svaki od poliedara je tretiran kao osnovni gradivni element za izradu haljina. Skulpturalnost kolekcije je naglašenja upotrebom crno belih printanih uzoraka na krutom papiru, i zbog toga ova kolekcija ne spada u svakodnevnu modu, veće se može smatrati scenskim kostimom, namenjenim visokoestetiziranim scenskim nastupima, modnim editorijalima i drugim posebnim namenama. Na izložbi u Beogradu će se predstaviti sa umetničkim fotografijama pomenute kolekcije u formatu digitalnih printeva.

Povezana vest:  „Scene iz bračnog života“ ponovo u Novom Sadu 8.12. zbog velikog interesovanja

Amila je dobitnica nagrade Faces of Design nagradu (Berlin, Nemačka), i osvaja drugo mesto na Young Balkan Designers Competition – Mixer (Beograd, Srbija), obe iz 2011. Galerija ALT je sekletovala Amiline radove na redovnom konkursu za samostalne izložbe u 2010., a ove godine Ministarstvo Kulture i informatičkog društva Republike Srbije je podržalo godišnji projekat Galerije ALT „Pogled sa Balkana“ u okviru kojeg je i ova izložba.

Povezana vest:  Ovacije za mjuzikl "Mama Mia!" na Terazijama

Projekat Platonova kolekcija ce biti predstavljen kroz serijal od desetak fotografija iz istoimene kolekcije kostima inspirisanih Platonovom filozofijom, format printeva je 50 x 70 cm. Printevi ce biti na prodaju po pristupačnim cenama.

Kratka umetnička biografija Amile Hrustić:

Rođena 13.05.1987.Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (odsjek za produkt dizajn). Dobitnica je nagrade „Faces of Design“ (Berlin, Njemačka), osvojila je 2. mjesto na regionalnom dizajnerskom takmičenju „Dan D“ (Zagreb, Hrvatska) i uvrštena je u 2nd Prize Winners of The Young Balkan Designer Competition u Beogradu. Trenutno je na postdiplomskom studiju, a radi kao produkt i grafički dizajner, VJ i uradnik SUB magazina za promociju indie kulture.

Povezana vest:  Dan zaljubljenih sa Mirjanom Bobić Mojsilović! Slavimo rođendan knjižare na Terazijama!