oktobarski_salon_konf_2011

Oktobarski salon od 20. oktobra do 4. decembra

Ovogodišnji, 52. po redu Oktobarski salon održaće se od 20. oktobra do 4. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije, rečeno je danas u Starom dvoru. Zahvaljujući partnerstvu sa gradom Ljubljanom, Salon će biti otvoren 10. novembra i u gradskoj galeriji glavnog grada Slovenije.

Aleksandar Peković, predsednik Odbora Oktobarskog salona i zamenik gradskog sekretara za kulturu, rekao je da je ova manifestacija od velikog značaja za gradska kulturna dešavanja.

– Ovo je već druga godina zaredom kako smo uspostavili  partnerstvo sa drugim gradovima i zemljama, jer nam je važno da Oktobarski salon ima regionalni i evropski karakter. Ovog puta su Slovenija i Izrael, i sve što se odnosi na saradnju Beograda sa gradom Ljubljanom, kao i komunikacije koji je „Beograd 2020” uspostavio sa tim gradom i Mariborom, doprineli da ove godine imamo jednog kuratora iz Slovenije, Alenku Gregorič, a sa izraelske Galet Eilat, dve prominentne umetnice evropskog ranga. Salon će ove godine biti veoma kvalitetan, a u njemu će kao dokaz dobre saradnje ovog puta učestvovati i pedesetak umetnika i predstavnika institucija iz Republike Slovenije – rekao je Aleksandar Peković.

Povezana vest:  Novi roman Umberta Eka " Nulti broj"

Alenka Gregorič i Galet Eilat kazale su da 52. Oktobarski salon postavlja sebi za cilj da bude katalizator rasprave o poslušnosti u odnosu prema autoritetu, o konformizmu, društvenoj odgovornosti, kao i o neposlušnosti i nekonformizmu. Kustoskinje su naglasile da reč „odgovornost” označava sposobnost da se odgovori, a za ispitivanje ključnog pojma one koriste tri metode: simulaciju, eksperiment i ponovno odigravanje događaja, verujući da su mnogi umetnici danas prihvatili te metode kao glavne umetničke alatke, posebno u umetnosti performansa, instalacija, filma, videa i fotografije. Akcenat će biti na razvoju onih umetničkih inicijativa i projekata tokom poslednjih par godina koji se od globalnog okreću ka lokalnom i specifičnom.

Povezana vest:  Premijera predstave "Valcer poručnika Nidrigena" 5. decembra u Madlenianumu

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, rekla je da je upravo KCB bio inicijator potpune promene koncepcije Oktobarskog salona iz nacionalnog u internacionalni, izrazivši nadu da će Salon u budućnosti dobiti vlastiti prostor.

Tokom trajanja Salona biće organizovan program posvećen edukaciji i radu sa mladima, u kojem će svoje projekte predstaviti i realizovati beogradski Muzej savremene umetnosti, „Remont”, NVO „Blokovi”, Balkanski centar za Bliski istok, Ana Nedeljković, Stefan Arsenijević, Srđan Vučinić i drugi.

Povezana vest:  Novi roman Donata Karizija Kuća glasova u pretprodaji po specijalnoj ceni!

Ovogodišnja manifestacija će biti propraćena i publikacijom koju potpisuje osmoro autora: Ivan Čolović, etnolog i antropolog, Lana Zdravković, istraživač, publicista, politička aktivistkinja i umetnica, Damir Arsenijević, teoretičar književnosti, Stef Skaljola, vojna istoričarka i koordinatorka projekta Usmena istorija holandskog Instituta za veterane, Noa Trajster, izraelska umetnica i kustoskinja, Branimir Stojanović, filozof i teoretičar psihoanalize, Ran Kasmi Ilan, učesnik u vojnim intervencijama, Udi Edelman, student na Institutu Con Univerziteta u Tel Avivu.