petar_kralj1

Sahrana glumca Petra Kralja u Aleji zaslužnih građana

 

Dramski umetnik Petar Kralj, koji je preminuo juče u Beogradu posle teške bolesti u 70. godini, biće sahranjen u ponedeljak u Aleji zaslužnih građana, saopštilo je pozorište Atelje 212. Komemoracija poznatom glumcu biće održana u ponedeljak na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212.

Ovo pozorište saopštilo je da je sahrana nakon komemoracije istog dana u 14.30 u Aleji zaslužnih građana. Opelo počinje u 14 sati. Kralj je rođen 1941. u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji za pozorište film, radio i televziju u Beogradu, a od 1968. bio je član Ateljea 212. Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Povezana vest:  Dirljva i emotivna promocija knjige „Spas" Isidore Bjelice

Igrao je i na filmu, dobio je četiri nagrade za životno delo, a ogromnu popularnost stekao je ulogama u više televizijskih serija. Kralj je dobio četiri nagrade za životno delo: Dobričin prsten, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“ i nagradu Sterijino pozorje.

Prvu Sterijinu nagradu dobio je kao najbolji mladi glumac 1965, sledilo je nekoliko „Churana“ za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini, nekoliko „Zlatnih lovorovih venaca“ na festivalu u Sarajevu.

Povezana vest:  „UKROĆENA GOROPAD" U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

Kralj je prvi laureat nagrade „Miloš Žutić“, dobitnik je i nagrade Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, „Zoranovog brka“, Oktobarske nagrade grada Beograda, „Jazavac u džaku“ na TeatarFestu u Banjaluci i drugih.