petar_kralj1

Sutra sahrana glumca Petra Kralja

 

Dramski umetnik Petar Kralj biće sahranjen sutra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Prethodno će biti održana komemoracija na velikoj sceni Ateljeu 212 sa početkom u 11.30 časova, dok je opelo na Novom groblju zakazano za 14 sati. Jedan od najznačajnijih srpskih glumaca preminuo je 10. novembra u Beogradu posle teške bolesti, u 71. godini.

Kralj je rođen 1941. u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji za pozorište film, radio i televiziju u Beogradu, a od 1968. do 1979. bio je član Ateljea 212. Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Povezana vest:  Zbirka najlepših pesama za decu iz pera Desanke Maksimović – „Zlatni leptir“ u prodaji od 13. novembra

Ostvario je veliki broj uloga, među kojima se izdvajaju Hamlet (Hamlet), Maksim (Maksim Crnojević), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Astrov i Ujka Vanja (Ujka Vanja), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Henrik Henfgen (Mefisto), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Ðorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), David Štrbac (Jazavac pred sudom) i druge.

Povezana vest:  Izložba splitskog umentika Marina Tudora u KC Grad

Igrao je u filmovima „Roj“, „Hajka“, „Poseban tretman“, „Sok od šljiva“, „O pokojniku sve najlepše“, „Una“, „Kako sam sistematski uništavan od idiota“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Oktoberfest“, „Boj na Kosovu“, „Početni udarac“, „Underground“, „Tri letnja dana“, „Mali svet“, „Sinovci“…

Veliku popularnost stekao je igrajući u televizijskim serijama „Bolji život“, „Zaboravljeni“, „Srećni ljudi“, „Kraj dinastije Obrenović“, „Gore dole“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“. Dobio je četiri nagrade za životno delo: Dobričin prsten, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“ i nagradu Sterijino pozorje.

Povezana vest:  Predstavljena zbirka humorističkih priča "Zovem se Mama"

Prvu Sterijinu nagradu dobio je kao najbolji mladi glumac 1965, sledilo je nekoliko „Churana“ za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini, nekoliko „Zlatnih lovorovih venaca“ na festivalu u Sarajevu. Kralj je prvi laureat nagrade „Miloš Žutić“, dobitnik je i nagrade Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, „Zoranovog brka“, Oktobarske nagrade grada Beograda, „Jazavac u džaku“ na TeatarFestu u Banjaluci i drugih.