narodno_pozoriste_beograd

EGON SAVIN 15. NOVEMBRA GOST CIKLUSA „SUSRETI“ U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA
 
Priznati srpski reditelj Egon Savin biće u utorak 15. novembra gost ciklusa „Susreti“, koji će od 18 časova održati u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Savin je rođen 2. septembra 1955. godine u Sarajevu u porodici operskih pevača. Režiju je diplomirao 1979. godine na FDU u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača.
Već svojim prvim režijama predstavio se kao jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja. Radi kao redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju FDU.
Iza sebe ima više od 70 režija raznovrsnog dramskog repertoara od savremenih domaćih autora koje je režirao u neformalnim trupama do svetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima.
Radio je širom bivše Jugoslavije – u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, Skoplju, Sarajevu, Podgorici, Rijeci, Somboru, Kruševcu, Zrenjaninu… Predstave u njegovoj režiji gostovale su u Njujorku, Čikagu, Montrealu, Torontu, Parizu, Beču, Nansiju, Milhajmu, Vizbadenu, Cirihu, Tel Avivu, Varšavi, Pragu, Budimpešti, Trstu…
Dobitnik je brojnih značajnih nagrada kao što su „Zlatni lovor vijenac“, Sterijina nagrada za režiju, Nagrada „Bojan Stupica“, Zlatna medalja „Jovan Đorđević“, „Ardalion“, „Ćuran“, Statueta Joakim Vujić, Joakimova Nagrada za režiju, Nagrada za najbolju režiju na Međunarodnom festivalu malih scena…
Razgovor sa gospodinom Savinom vodiće dramaturg Slavko Milanović, a ulaz je besplatan.

Povezana vest:  Karikature i treš filmovi na Danima supkulture u Rumi