Vlada Srbije proglasila Dvorski kompleks za kulturno dobro 

beli_dvorDvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, sa pokretnim stvarima u njemu koje imaju poseban kulturni i istorijski značaj, proglašen je danas, na sednici Vlade Srbije za kulturno dobro, saopšteno je iz ministarstva kulture Srbije. 
U saopštenju se navodi da se u okviru Dvorskog kopleksa, koji je proglašen kulturnim dobrom, nalaze arhitektonski objekti Slamnata kuća, Kraljev dvor, Kapela svetog Andreja, Zgrada dvorskog ekonomata, Zgrada dvorske straže, Zgrada dvorske žandarmerije i Beli dvor sa objektima kuhinje i garaže. 
U Dvorskom kompleksu se nalaze i dvorski mobilijar i zbirke umetničkih dela, zbirke evropskog slikarstva, jugoslovenskih umetnika, sklupture, kolekcije tepiha i tapiserija, predmeta od srebra, porcelana i stakla, nameštaja i biblioteka. 
Izgradnja dvorskog kompleksa na Dedinju počela je 20-ih godina prošlog veka, a dva glavna objekta u njemu su Kraljev i Beli dvor. 
Izgradnju Belog dvora započeo je Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. godine, sa željom da napravi rezidenciju za svoje sinove, prestolonaslednika Petra Drugog, kraljevića Tomislava i kraljevića Andreja. 
Posle smrti kralja Aleksandra Prvog, izgradnju dvora dovršio je knez Pavle, 1936 godine. Beli dvor krase dela svetskih umetnika, među kojima su Nikola Pusen, Fransoa Mije, Jan Brojgel, a tu je i portret kralja Aleksandra Prvog, autora Paje Jovanovića. 
Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju, koristi prestolonaslednik Aleksandar Drugi s porodicom. 
Kraljevski dvor izgrađen je između 1924. i 1929. godine, kao privatna rezidencija Kralja Aleksandra i Kraljice Marije, po planovima arhitekte Živojina Nikolića. 
U Kraljevskom dvoru se nalaze dela Šarla Lebrena, Andree Aloviđija, Nikole Pusena, Jakopa Grasija, Ogistena Pažua, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vlahe Bukovca. 

Povezana vest:  „Toska“ ove subote u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center