zaharova (1)

Baletski spektakl Svetlane Zaharove sutra u SC

Zvezda svetskih baletskih scena, proslavljena ruska balerina Svetlana Zaharova izjavila je danas da se veoma raduje što je treći put u Beogradu i što će sutra nastupiti u Sava centru na gala koncertu sa svojim prijateljima igračima iz sveta i igračima Baleta Narodnog pozorišta.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva dobrodošlicu ruskoj umetnici poželela je državna sekretarka ovog ministarstva Snežana Stojanović Plavšić koja je istakla da je ogromno zadovoljstvo i čast što je jedna od najznačajnijih baletskih umetnica našeg vremena ponovo u Beogradu.
-Sa nama je i primabalerina Ljudmila Semenjaka koju naša publika pamti kao fantastičnu Žizelu u Sava centru, sada pedagog Zaharove – kazala je ona i dodala da je ministarstvo finansijski podržalo sva tri nastupa ruskih umetnika smatrajući da je ovo jedinstvena prilika da se vrhunski dometi klasičnog baleta učine dostupnim što većem broju ljubitelja baleta.
Ona je kazala da tradicionalna naklonjenost naše publike ruskom baletu datira još od dvadesetih godina prošlog veka, kada je formiran baletski ansambl Narodnog pozorišta gotovo isključivo od ruskih umetnika.
Na duboko ukorenjenu tradiciju ruskog baleta u Srbiji podsetio je i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin koji je ocenio da je gostovanje Zaharove i njenih prijatelja, uz učešće Baleta NP ogroman kulturni događaj u Beogradu.
-Trudimo se da u Srbiju dovedemo vrhunsku, visoku kulturu, klasiku koja predstavlja temelj svake nacionalne kulture, ali isto tako trudimo se da dovedemo i najbolje savremene umetnike, a Zaharova je upravo izvanredan spoj toga – kazao je Konuzin.
Najveća balerina današnjice – primabalerina Boljšog teatra, Milanske skale i Tokio baleta, čest gost Njujork siti baleta, Metropolitena, Pariskog baleta, Engleskog kraljevskog baleta, Zaharova je napomenula da u Beograd dolazi nakon godinu dana odsustva sa scene zbog rođenja devojčice Ane.
Na beogradskom gala koncertu, ona će izvesti sola i duete koji pripadaju najboljim delima klasične, neoklasične i savremene igre, plesne poslastice poput „Smrt labuda“ Kamij Sen Sansa, solo koji je Zaharova u maju ove godine maestralno igrala u pozorištu Koloseum u Londonu.
Na programu gala koncerta biće i Adađo iz baleta „Labudovo jezero“ Čajkovskog, Prolećne vode Rahmanjinova, savremeni solo Revelation, adađo iz kultnog Bizeovog baleta Karmen, duet iz baleta Rajmonda i brojni drugi baletski biseri.
Zaharova se nedavno uspešno vratila na scenu nastupima u Londonu, Tokiju, Rimskoj operi, Grand teatru Liceo u Barseloni i pre desetak dana na otvaranju obnovljenog zdanja svoje matične kuće Boljšog teatra.
Sa Zaharovom u Sava Centru nastupiće vrhunski igrači: Andrej Merkurijev, Vječeslav Lopatin i Anastasja Staškevič iz Boljšog teatra, Eugen Ivančenko prvak Mariinskog teatra, Kristina Kretova primabalerina Teatra Stanislavski, Aleksander Rjabko prvak baleta u Hamburgu, Silvija Aconi primabalerina Nojmajer baleta, Denis Antila prvak baleta u Esenu.

Povezana vest:  Prva proba mjuzikla „Crni leptir“