books 
Otvoren Novogodišnji sajam knjiga u Domu sindikata

Novogodišnji sajam knjiga, koji se 11. put održava u holu Domu sindikata, otvorio je danas zvanično muzičar Bora Ðorđević.
Ðorđević, koji će tokom dana na štandu „Večernjih novosti“ potpisisvati svoju knjigu „Šta je pesnik hteo da kaže“, izrazio je zadovoljstvo što je „Srbija staromodna zemlja u kojoj knjiga još uvek ima svoje mesto“.
-Pisati knjige danas, to vam je uzaladan posao, prodavati takođe. Niko od toga ne može da živi. Ljudi moraju da jedu i piju, ali ne moraju da čitaju knjige – rekao je Ðorđević.
On je dodao da je sva sreća da je „Srbija jedna staromodna zemlja gde knjiga ima svoje mesto“ i poručio prisutnima da nastave da „čitaju knjige, pišu knjige i da se bave knjigama“.
On je otvorio sajam na prepoznatljiv način, pročitavši jednu od svojih pesama, i otkrio posetiocima da istovremeno piše tri knjige „iako je to uzaludan posao“.
U Domu sindikata svoja izdanja izložilo je oko 40-tak izdavača, a popusti se, prema rečima organizatora Žike Miloševića, kreću od 20 do 80 posto.
Tako izdavačka kuća „Laguna“ daje popust od 15 posto za pojedinačne knjige, dok pri kupovini tri ili više knjiga kupci dobijaju i veći popust. „Kreativni centar“ na svoja nova izdanja daje 15 posto popusta, a za sva ostala 20 posto, koliko daje i „Geopoetika“.
Izdanja „Evro-đuntija“ prodaju se sa popustom od 30 do 70 posto, zavisno od cene knjige – naslovi koji koštaju do 500 dinara imaju popust od 30 posto, preko 500 dinara 40 posto, dok za najskuplje knjige popust je 60 i 70 posto.
Na sajmu se mogu naći i polovne knjige iz oblasti istorije, filozofije, psihologije, prirodnih nauka, kao i beletristika, a tri koštaju samo 200 dinara. Prodaju se dela Pekića, Selenića, Getea, Hesea, Selimovića, sabrana dela Chopića, Crnjanskog, Čehova, Kafke i drugih.
Milošević je rekao da očekuje veliku posetu s ozbirom da se sajam održava u centru grada, da je ulaz slobodan i da su popusti prilagođeni „svačijem džepu“.
-Imate popuste od 20, pa čak do 80 posto koliko daje izdavač V.B.Z., a mogu da se nađu i knjige po 50 i 100 dinara – rekao je Milošević. On je primetio da su u korist sajma i događaji koji se organizuju u salama Doma sindikata, a koji privlače i po nekoliko hiljada ljudi.
Novogodišnji sajam knjiga, koji je počeo 17. decembra, traje do 17. januara.

Povezana vest:  Novi francuski cirkus 31. jula premijerno na Belefu