mein_kampf-svetislav_basara_v

Basarin „Mein Kampf“ najprodavaniji u decembru

 

Burleska Svetislava Basare „Majn kampf“ bila je najprodavanija tokom decembra prošle godine, saopštila je najveća srpska internet Knjižara.com, koja pored 15 knjižara u Srbiji dobija podatke i iz knjižare u Herceg Novom. Pošto se dobijaju liste najoprodavanijih naslova i iz tri najveća i najmoćnija knjižarska lanca „Delfi“, „Vulkan“ i „Evro-Ðunti“ njihova je lista najpouzdanija, iako se još uvek velik deo prodaje knjiga odvija u „sivoj zoni“ koja obuhvata i prodaju naslova iz bivših republika SFRJ, kao i piraterisane knjiga nepoznatog porekla.

Povezana vest:  Holandski kustos Čarls Eše održao poslednje javno predavanje u okviru kursa za mlade kustose

Basarin, uslovno rečeno, roman je i u novembru bio na prvom mestu što je potvrda koliko je postao popularan u najširim čitalačkim slojevima otkako piše novinske kolumne. Debitantski roman „Tigrova zena“ američke književnice, rođene Beograđanke, Tee Obreht koji je pre sedam meseci dobio prestižnu internacionalnu nagradu „Orindž“ pojavio se u prevodu tokom leta ali još u novembru je zauzimao tek 10. mesto na listi najprodavanijih da bi se u decembru popeo na visoko drugo mesto.

Povezana vest:  Dokumentarac o Evropi i njenim imigrantima u CZKD

Na trećem je romantična drama „Ruska zima“, Dafni Kalotaj primerena praznicima, ali da srpski čitaoci znaju da cene dobro štivo pokazuju romani „Smrt i njeni hirovi“, nobelovca Žozea Saramaga (četvrto mesto) i „Prasko groblje“ Umberta Eka na petom mestu.

Dva internecionalna hita su zauzela šesto, odnosno sedmo mesto. U prvom slučaju to je srceparajući ljubavni roman „Vrati mi se“ Gijoma Musoa danas najčitanijih francuskog pisca „lake literatrure“ a drugo je „Kuća orhideja“, Lusinde Rajli.

Povezana vest:  Otvorena izložba „Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld“ u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

„Kaluđer koji je prodao svoj ferari“, Robina Šarma je na osmom mestu koji je u novembru držao treće mesto a inače je već godinama najprodavanija knjiga izdavačke kuće „Mono i Manjana“, koja je objavila da je tokom 2011. prodala 18.000 primeraka.

Deveto i deseto mesto pripalo dvema knjigama koje mogu da se uvrste u sam vrh svetske proidukcije „Karta i teritorija“ Mišela Uelbeka i „Avanture nevaljale devojcice“, Marija Vargasa Ljose.